15 tips voor wie gevoelig is voor wespen of bijen

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-bijen-dieren-170_08.jpg

nieuws 1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enz. trekken wespen aan. Dek zoete etenswaren af. Laat nooit blikjes met frisdrank openstaan en drink zeker nooit uit een blikje frisdrank. Als er een wesp inzit, kan ze in de mond of de keel steken.

2. Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit waarop wespen verzot zijn.

3. Vermijd fysiek werk waarbij u bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan. Zorg minstens dat uw bovenlijf bedekt is en blijf niet met bezweet of nat lichaam rondlopen of zonnebaden (dit is trouwens ook af te raden om zonnebrand te vermijden).

4. Indien u hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.

5. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben. Draag handschoenen indien u aan bloemen of planten werkt. Wees voorzichtig bij het plukken van fruit.

6. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.

7. Vermijd geurende parfums, deodorant, aftershave, haarlak en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan. Gebruik reukloze verzorgingsproducten.

8. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe een beroep op de brandweer.

9. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Bij bedreiging scheiden bijen en wespen stoffen af die hun soortgenoten aantrekken en aanzetten tot steken. Sla zeker nooit een insect dood dat op uw lichaam is gaan zetten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

10. Indien u wordt gestoken, blijf dan kalm. Het is normaal dat een lichte zwelling, roodheid en jeuk optreden.

11. Controleer of de angel nog aanwezig is. Bij wespensteken blijft de angel zelden achter. Verwijder deze voorzichtig en zo snel mogelijk. Dit doet u best met een schrapende beweging met een kredietkaart of de vingernagel. Met een pincet loopt u immers het risico de gifblaas plat te drukken, waardoor het gif verder ingespoten wordt.

12. Spoel de steek met koud water. Eventuele hinder na een steek kunt u verzachten door de huid te koelen. Dit kan met vochtige (koele) kompressen, met een coldpack of ijsblokjes (niet rechtstreeks op de huid).
Krab of wrijf niet. Bij zeer heftige pijn kan eventueel een pijnstillende crème op de plek worden gesmeerd.
Bij een steek in de mond kan ijs of fris water in de mond gehouden worden.

13. Een dringende medische tussenkomst is altijd nodig bij een insectensteek in de mond of keel en wanneer u meerdere steken tegelijk hebt gekregen. Ook wanneer er symptomen (pijn, zwelling…) optreden op afstand van de steekplaats, gaat u best naar een dienst spoedgevallen of naar uw huisarts.

14. Mensen die vroeger reeds een ernstige, algemene reactie vertoonden, moeten van de lente tot de zomer altijd een noodpakket met adrenaline (Epipen) binnen handbereik hebben, zodat ze dit onmiddellijk kunnen inspuiten als ze gestoken worden. Vraag hierover uitleg aan uw arts en leer het product inspuiten. Een antihistaminicum (dat ook gebruikt wordt tegen hooikoorts) vertraagt de reactie, maar volstaat niet om een eventuele shock te voorkomen.
Indien u geen noodpakket bij de hand heeft, moet u zo snel mogelijk naar een arts of een dienst spoedgevallen gaan indien er aanwijzingen zijn van een ernstige en veralgemeende reactie (anafylaxie). Symptomen treden op binnen de 20 minuten na de steek, zoals een gezwollen tong, uitgebreide huiduitslag en/of zwelling, snelle pols, ademnood enz.

15. Bij een bewezen allergie voor wespen of bijen is het best dat u een hyposensibilisatiekuur volgt. Hiermee wordt u blijvend ongevoelig gemaakt voor het insectengif. Bespreek dit zeker met uw arts.

zie ook artikel : Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie


pub