Mensen onderschatten risico’s rauw voedsel

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-vlees-carpaccio-voed-voedselverg-170_071.jpg

nieuws Rauw of te weinig gekookt voedsel, is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftigingen. Het gaat dan o.m. om rauw vlees (américain, carpaccio), vis (oesters en andere schaal- en schelpdieren, sushi), bereidingen met rauwe eieren (bv. mayonaise, bavarois, tiramisu, chocolademousse) en kiemgroenten zoals taugé. Omdat rauwe producten niet verhit worden, krijgen schadelijke bacteriën veel meer kans om zich te ontwikkelen en te vermeerderen.

U kunt aan het product niet zien, ruiken of proeven of er schadelijke bacteriën inzitten. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen.
• Neem dierlijke producten meteen van de winkel mee naar huis en bewaar het daar in de koelkast bij 4° C. Vooral als het warm is, kunnen bacteriën zich snel vermeerderen.
• Gebruik bij het bereiden verschillende snijplanken en messen voor rauw voedsel en gaar voedsel.
• Was goed uw handen voor het bereiden van eten en na het aanraken van rauw vlees, vis...
• Verhit vlees goed, het moet goed doorbakken zijn. Zorg ervoor dat het vlees van binnen niet meer rood (bij varken) of roze (bij kip) is.

Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen beter helemaal geen rauwe vlees- of visproducten eten.

Overigens is het een misverstand dat rauwkost méér voedingsstoffen oplevert dan gekookte groente. Doordat koken de celwandstructuur open breekt, kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat. Hetzelfde geldt voor vitamines, carotenoïden en andere voedingsstoffen uit bereide producten.

zie ook artikel : Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?


bron: Voedingscentrum.nl



pub