ad

Operatie gescheurde voorste kruisband niet nodig

Laatst bijgewerkt: juli 2013
123-rx-mri-knie-170-07.jpg

nieuws Een snel chirurgisch herstel van een gescheurde voorste kruisband levert ook op de lange termijn geen functionele winst op. Dat stellen Zweedse onderzoekers in het British Medical Journal. Ze vergeleken de resultaten van 121 patiënten van 18-34 jaar met een recent letsel van de voorste kruisband. 61 daarvan werden in de eerste weken na het letsel geopereerd, 30 volgden eerst revalidatie en ondergingen later een operatie en bij 29 volstond de revalidatie en volgde geen operatie.

Het wel of niet vroeg opereren maakte na 5 jaar geen verschil voor de uiteindelijke functie van het gewricht. De vroeg geopereerde groep scoorde gemiddeld 42,9 punten op de functieschaal en de eerst gerevalideerde groep 44,9 punten. Ook voor de gerapporteerde pijn en praktische functiebeperkingen vond men geen verschil. Wel was de stabiliteit van het kniegewricht in de vroeg geopereerde groep significant beter.

Voor deze patiëntengroep van jeugdige patiënten met een gemiddeld belastingspatroon met een kruisbandletsel adviseren de onderzoekers dan ook om eerst een revalidatietraject te doorlopen en alleen bij symptomatische knie-instabiliteit een chirurgische reconstructie te verrichten.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub