ad

Antwoord van de redactie op de vragen ivm zonnebank

Laatst bijgewerkt: juli 2013

nieuws Wat is het verschil tussen echt zonlicht en een zonnebank?
Zonlicht bestaat uit infrarood licht (dat we voelen als warmte), zichtbaar licht en ultraviolet (UV) licht. Het ultraviolette gedeelte wordt, afhankelijk van de golflengte, in 3 soorten onderverdeeld: UVA (400-320 nm), UVB (320-290 nm) en UVC (290-200 nm). Hoe korter de golflengte, hoe schadelijker voor de huid. UVC is dus het schadelijkst, maar wordt volledig uit de dampkring gefilterd door de ozonlaag. UVB dringt door tot in de opperhuid en UVA tot in de lederhuid. Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA en een klein deel UVB. Zonnebanken stralen vooral UVA uit en een heel klein beetje of zelfs geen UVB. Zonnebanken hebben dus grotendeels dezelfde eigenschappen als natuurlijk zonlicht.

Is een “gezond kleurtje” ook echt gezond?
Een zongebruinde huid wordt dikwijls gezien als een teken van gezondheid, bijvoorbeeld omdat het kan betekenen dat je veel in de “gezonde buitenlucht” bent geweest. Vooral vroeger betekende een bleke huidskleur dikwijls dat iemand ziek was of bijvoorbeeld bloedarmoede had.
Zodra zonlicht op de huid komt, ontstaat er een ontstekingsreactie en een beschadiging van de huidcellen, inclusief het erfelijk materiaal (DNA) in die cellen. Het bruinen van de huid is een beschermingsreactie tegen die door UV-licht veroorzaakte beschadiging. Als een huid zongebruind is, is er dus altijd ook schade aan cellen of DNA opgetreden. Een zongebruinde huid is dus in feite een zonbeschadigde huid.
Een “gezond kleurtje” is dus - in elk geval voor de huid zelf - niet altijd echt gezond.

Beschermt een zonnebankkuur vóór de vakantie tegen verbranden?
UVA-licht zorgt voor een relatief snelle bruining door een verandering in het al aanwezige huidpigment (melanine). Dit is zogenoemde directe pigmentatie, maar deze duurt slechts enkele uren en geeft weinig bescherming. Veel belangrijker is de bruining die pas na 3 dagen ontstaat door toename en snellere verspreiding van het pigment in de opperhuid. Deze vertraagde bruining wordt veroorzaakt door UVB-licht. Tegelijkertijd wordt de opperhuid dikker onder invloed van UVB-licht en dat geeft extra bescherming tegen zonlicht.
Aangezien zonnebanken voornamelijk UVA-licht uitstralen en vrijwel geen UVB-licht, beschermen zonnebanken niet tegen zonverbranding.


Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie
http://www.huidarts.info


Beschermt zonnebankbruin tegen de zon?
Zonnebanken zenden UVA-stralen uit die je een bruine kleur geven. Maar dat bruin biedt zeer weinig bescherming tegen UVB-stralen – nog minder dan de bescherming die je krijgt door blootstelling aan natuurlijk zonlicht – en biedt geen enkele bescherming tegen UVA-stralen.
http://www.veiligindezon.be/content.asp?langue_id=2&id=145 <http://www.veiligindezon.be/content.asp?langue_id=2&id=145>


De zonnebank bereidt je huid voor op de vakantie.
FOUT! Uit een studie in opdracht van Stichting tegen Kanker
blijkt dat de meeste mensen denken dat 'voorbruinen' onder
de zonnebank gelijk staat aan minder snel verbranden in de
zon. Niets is minder waar. Zonnebankbruin geeft slechts een
bescherming die overeenkomt met 2-4 SPF (beschermingsfactor).
Verwaarloosbaar dus. Erger nog: de huidschade door
de zonnebank kan later huidkanker veroorzaken.

Stichting tegen Kanker
ad


pub