ad

Slaaptekort leidt tot overgewicht

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
123-vr-moe-slapen-wekker-170_08.jpg

nieuws Twee nieuwe onderzoeken in de vakbladen Sleep en Psychoneuroendocrinology komen tot het besluit dat slaaptekort op termijn kan leiden tot overgewicht en obesitas.

Het eerste onderzoek van de University of Pennsylvania (www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=29022) volgde 225 gezonde, niet-obese vrijwilligers tussen 22 en 50 jaar. De helft mocht gedurende 5 opeenvolgende nachten maximaal 4 uur slapen tussen 4 en 8u ’s morgens, de andere helft kreeg 10 uur slaap tussen 22 en 8u. De rest van de dag mochten ze TV kijken, lezen enz. maar geen fysieke arbeid verrichten. Ze kregen op geregelde tijdstippen eten maar er was de hele tijd eten beschikbaar in de keuken van het labo. De groep met te weinig slaap bleek vaker, meer en calorierijker te eten dan de groep met voldoende slaap. Vooral tijdens de nacht aten de proefpersonen die wakker werden gehouden meer en vetrijker.

In de tweede studie van de Uppsala Universiteit in Zweden (www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453013000176) werd het gedrag van16 proefpersonen bij een buffet bekeken. Dit gebeurde in verschillende situaties: met honger of na een ontbijt en na een slechte of een goede nachtrust. Na een verstoorde nacht kozen de proefpersonen grotere porties en calorierijker voedsel, ook als ze al een ontbijt hadden gehad.

Na een slechte nachtrust kies je dus eerder voor grote porties of calorierijk eten dan na een normale nacht. Slecht slapen kan op de lange termijn dus leiden tot overgewicht.
ad


pub