ad

Anti-oestrogenen (SERM’s) voorkomen borstkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2013
tamoxifen_medic-170_08.JPG

nieuws Anti-oestrogenen, de zogenaamde selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERM’s) zoals tamoxifen en raloxifen verlagen ook bij vrouwen die nooit eerder borstkanker hebben gehad het risico op een eerste tumor. Deze geneesmiddelen worden tot nu toe gebruikt bij vrouwen die behandeld zijn tegen borstkanker om herval te voorkomen.

In Amerika geldt sinds 2002 de aanbeveling van de U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) om het preventieve gebruik van SERM’s te overwegen bij vrouwen met een hoog risico op borstkanker en een laag risico op bijwerkingen. Geneesmiddelenautoriteit FDA heeft tamoxifen en raloxifeen voor deze preventieve behandeling goedgekeurd.

Recent verschenen twee studies in de Annals of Internal Medicine ( http://annals.org/article.aspx?articleid=1676456) en de The Lancet (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671272) die deze behandeling ondersteunen.

Tamoxifen en raloxifeen verminderen het optreden van invasieve borstkanker met 30-68% ten opzichte van placebo. Daarvoor moeten wel 42 vrouwen ten minste 5 jaar lang dagelijks zo’n middel gebruiken om in 10 jaar 1 geval van borstkanker te voorkomen. Op de borstkankersterfte hebben de middelen geen effect.
De preventieve therapie had ook bijwerkingen. Alle SERM’s verhoogden het risico op trombose.
ad


pub