ad

Pesticiden in voeding beneden residunorm

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-groent-pestici-leem-170_08.jpg

nieuws Bij slechts 1,6 procent van de ruim 77.000 monsters die in 2010 genomen zijn werden de Europese normen voor residuen van pesticiden in food overschreden. Dat blijkt uit een rapport van het Europese voedselagentschap EFSA.

Producten met relatief de meeste overschrijdingen waren haver (5,3 procent), sla (3,4 procent), aardbeien (2,8 procent) en perziken (1,8 procent). De laagste niveaus werden gemeten bij producten van dierlijke oorsprong (0,1 procent).
Bij geïmporteerde producten (van buiten de EU) werd in 7,9 procent van de monsters de norm overschreden. Bij producten van binnen de EU overschreed 1,5 procent de maximale wettelijke limiet.

Er waren geen opmerkelijke verschillen tussen biologische en ‘gangbare’ producten. In monsters van 3571 biologische producten werd bij 0,8% een overschrijding van de normen geconstateerd.

Volgens het EFSA leveren de chemische residuen in voeding voor de lange termijn geen risico op voor de volksgezondheid, al kon voor 0,4 procent (79 van in totaal ruim 18.000 monsters) een risico op de korte termijn niet worden uitgesloten. Deze conclusies zijn gebaseerd op het scenario dat de grootst mogelijke hoeveelheden worden ingenomen van het product dat de hoogste residuen van elk betreffende pesticide bevat.
ad


pub