Is confituur gezond?

Laatst bijgewerkt: september 2013
123-confituur-aardbei-jam-170_07.jpg

nieuws Confituur bestaat hoofdzakelijk uit fruit en suiker. Het suikergehalte van gewone confituur bedraagt ongeveer 60%, bij suikerarme confituren is dat nog altijd ongeveer 30 tot 40%. In tegenstelling tot (vers) fruit bevat confituur nauwelijks vitaminen. Tijdens de bereiding gaan de meeste vitaminen verloren. Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen dan vers fruit. Ook wanneer u zelf confituur maakt, gaan de vitaminen, mineralen en vezels voor het grootste gedeelte verloren.

Omwille van het lage aanbod aan belangrijke voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, vezels) en het hoge gehalte aan suiker, behoort confituur tot de restgroep van de gezonde voedingsdriehoek.
Anderzijds eet u beter confituur bij de boterham dan ander zoet broodbeleg. Van alle zoet broodbeleg bevat confituur het minste caloriën en helemaal geen vet.
Confituur bevat gemiddeld 35 kilocaloriën per 15 g.

Ter vergelijking:
15 g hagelslag bevat 70 Kcal,
15 g chocoladepasta 85 Kcal,
15 g honing 50 Kcal en pindakaas 95 Kcal.

chocopasta bevat bovendien bijna 40% vet.

Confituur past dus zeker in een evenwichtige voeding, zo lang u er niet te veel van eet. Een goede vuistregel is om voor 1 snede brood met hartig beleg, 1 snede met zoet beleg te nemen. Als zoet beleg kan je ook gewoon vers fruit gebruiken, bv. aardbeien of een banaan. Hierbij is er zo goed als geen verlies aan vitaminen.

Als u zelf confituur maakt, voegt u het best minder suiker toe. Met Pec Plus hebt u minder of zelfs helemaal geen suiker nodig. Ook met Minutsuiker kan u tot de helft suiker besparen. Door de kortere kooktijd blijven bovendien meer vitaminen bewaard. Andere mogelijkheden om confituur te zoeten en te laten opstijven is appelsap of een ander diksap, tarwestroop, agavesiroop, gerstemoutstroop, esdoorn- of rijststroop. Wanneer u confituur maakt zonder suiker (al dan niet met zoetstof), bevat deze nog altijd een bepaald suikergehalte van de vruchtensuikers. Aangezien suiker ook een bewaarmiddel is, zal confituur zonder suiker minder lang houdbaar zijn.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram