ad

Zonnebankkuur vóór de vakantie beschermt niet tegen de zon

Laatst bijgewerkt: juli 2013
123-vr-zonnebank-170_08.jpg

nieuws Heel wat mensen geloven nog steeds dat een zonnebankkuur hen beschermt tegen zonnebrand en dus een goede voorbereiding vormt op een zonvakantie. Niets is minder waar. Integendeel zelfs, wie vaak onder de zonnebank ligt, heeft een verhoogde kans op voortijdige huidveroudering en huidkanker. Daarom wordt bruinen onder de zonnebank ook afgeraden, en is het in België zelfs verboden beneden de leeftijd van 18 jaar. Ook mensen met het huidtype I (lichte huid, vaak met sproeten, die snel verbrandt en bijna niet bruin wordt; vaak rossig of lichtblond haar en lichte ogen) mogen niet meer onder de zonnebank.

Zonlicht bestaat uit infrarood licht (dat we voelen als warmte), zichtbaar licht en ultraviolet (UV) licht. Het ultraviolette gedeelte wordt, afhankelijk van de golflengte, in 3 soorten onderverdeeld: UVA (400-320 nm), UVB (320-290 nm) en UVC (290-200 nm). Hoe korter de golflengte, hoe schadelijker voor de huid. UVC is dus het schadelijkst, maar wordt volledig uit de dampkring gefilterd door de ozonlaag. UVB dringt door tot in de opperhuid en UVA tot in de lederhuid. Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA en een klein deel UVB. Zonnebanken stralen vooral UVA uit en een heel klein beetje of zelfs geen UVB.

Het UVA-licht van de zonnebank zorgt voor een relatief snelle bruining door een verandering in het al aanwezige huidpigment (melanine). Dit is zogenoemde directe pigmentatie, maar deze duurt slechts enkele uren en geeft weinig bescherming. Veel belangrijker is de bruining die pas na 3 dagen ontstaat door toename en snellere verspreiding van het pigment in de opperhuid. Deze vertraagde bruining wordt veroorzaakt door UVB-licht. Tegelijkertijd wordt de opperhuid dikker onder invloed van UVB-licht en dat geeft extra bescherming tegen zonlicht. ?Aangezien zonnebanken voornamelijk UVA-licht uitstralen en vrijwel geen UVB-licht, beschermen zonnebanken niet tegen zonverbranding.

Ook met een zonnebankbruine huid moet u zich dus beschermen tegen de echte zon.

Dat geldt overigens ook voor zelfbruinende crèmes. Deze kustmatig verkregen bruine tint beschermt niet tegen UV-straling. Gebruik dus altijd een zonnebrandcrème wanneer u in de zon vertoeft.

Lees ook: Antwoord van de redactie op de vragen ivm zonnebank
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub