Wat is een goede zonnebril?

Laatst bijgewerkt: juni 2013
zonnebril-170_400_10.jpg

nieuws Een goede zonnebril moet zo veel mogelijk UV-stralen filteren. Een goede zonnebril moet 99% tot 100% van de UV-stralen filteren. De V-filtering komt tot stand door een uitgekiende combinatie van brillenglasmateriaal, de daarin aangebrachte filters en de (ontspiegelende) coating.
Vraag bij aankoop van een zonnebril altijd raad aan uw oogarts of optieker.
Er bestaan zonnebrillen met gewone gekleurde glazen zonder UV-bescherming. De getinte glazen zorgen ervoor dat u uw ogen niet langer halfdicht moet knijpen bij buitenactiviteiten, maar zij beschermen uw ogen onvoldoende. Integendeel zelfs, zodra het donker wordt verwijden de pupillen zich waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen.

Welke zonnefilter?
Zonneglazen moeten binnen de Europese wetgeving UV-licht met een golflengte tot 380nm wegfilteren. Een etiket UV400 op de bril betekent dat UV-licht tot 400nm wordt weggefilterd

De Europese normen leggen de filterkwaliteit vast. Koop alleen een zonnebril die een CE-kenteken dragen, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer of de bescherming tegen verblinding.
Er zijn vijf categorieën van bescherming van 0 (tot 20 procent absorptie van het licht) tot 4 (92-97 procent lichtabsorptie).

Categorie 0: geschikt voor bewolkt weer. Biedt geen bescherming.
Categorie 1: voor gesluierde hemel met getemperd zon.
Categorie 2: voor mooi weer met matig zonlicht.
Categorie 3: voor helder en zonnig weer met fel zonlicht, bv. op zee, in de bergen of in de tropen.
Categorie 4: voor uitzonderlijk fel licht zoals bijvoorbeeld voor winter- of watersport.
Voor onze midden-europese zon volstaat meestal de universele filtersterkte 2. Voor aan zee en op het strand is 3 zinvol, en bij het skiën en vakanties in de tropen moet 4 worden gekozen.

Er bestaan tegenwoordig ook zonnebrilglazen die aan de achterkant van het glas zijn ontspiegeld, waardoor hinderlijke reflecties op de achterkant van het brilglas worden weggefilterd.

De kleur van de glazen

De kleur van de brilglazen zegt niets over de bescherming tegen (onzichtbare) UV-straling, donker betekent dus niet dat u beter beschermd bent. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare licht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding door het zichtbare licht. Wat de kleur ook is, de bescherming van een glas is het resultaat van een combinatie van materiaal en coating, die verschilt tussen het ene glas en het andere.

• Grijze glazen zijn het meest neutraal: zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Grijs wordt vaak aanbevolen voor verzienden.
• Bruine glazen zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren en maken het zicht wat wazig. Bruin lijkt dat weer beter te zijn voor bijziende mensen omdat het contrasten versterkt.
• Gele glazen reduceren de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt dus het zicht, vooral in de verte, maar de vervorming van kleuren is sterker. Geel is heel geschikt in de auto, zeker bij een bewolkte lucht.
• Groene glazen verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten. Groene glazen zijn echter af te raden voor mensen met kleurenblindheid.
• Roze glazen bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond. Ideaal als u veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent.

Polariserende glazen
Wanneer licht op gladde oppervlaktes zoals water, glas, sneeuw of een glad wegdek weerkaatst, ontstaan zowel horizontale als verticale lichtgolven. Gewone zonneglazen laten de horizontale en verticale lichtgolven in gelijke mate door. Polariserende glazen filteren de horizontale lichtgolven weg waardoor de lichtweerkaatsing wordt weggenomen, het beeld helderder en contrastrijker wordt, u natuurlijke kleuren ziet en toch beschermd bent tegen UV-straling.
Deze glazen zijn vooral nuttig voor watersporten (zoals zeilen en vissen) en wintersport, en in het autoverkeer. Ook voor mensen die een correctiebril dragen (verzienden, bijzienden...), ouderen, mensen die last hebben van hun ogen in zonlicht of mensen die een oogoperatie hebben ondergaan (refractieve chirurgie of cataract), zijn polariserende glazen nuttig.

Fotochromatische glazen
Het glas wordt donker of klaar volgens de lichtintensiteit, en dit door in het glas aangebrachte pigmenten (UV-straling maakt dat die pigmenten veranderen en zo het glas donker kleuren). Op die manier moet uw oog minder inspanning opbrengen om zich te beschermen tegen de lichtinval (gebeurt normalerwijze door het kleiner of groter maken van de pupil, zoals de diafragmawerking van een fototoestel). Aldus wordt uw oog minder vermoeid.
De snelheid van verandering tussen donker en klaar is heel belangrijk, omdat de lichtintensiteit constant veranderd (bij binnen gaan of als de zon verdwijnt). Een goed fotochromatisch glas heeft ongeveer 30 seconden nodig om donker te worden en ongeveer 2 minuten nodig om voor de helft weer klaar te worden. Nadeel is dat als u plotseling een donkere ruimte binenloopt, uw bril even tijd nodig hebt om weer lichter te worden. Pas na 20 a 30 minuten is de bril weer zo helder mogelijk. Omdat de autoruiten ultraviolet licht afschermen, verkleuren de glazen bij autorijden minder snel weliswaar.

De grootte van de glazen

De glazen moeten groot genoeg zijn zodat ze uw ogen beschermen tegen invallende zonnestralen die van boven, van de zijkant of via reflectie langs onderaan binnenkomen. Dat geldt zeker voor een vakantie aan zee of in de bergen waar het licht in alle richtingen weerkaatst wordt. De ideale zonnebril reikt van boven tot aan de wenkbrauwen en van onder tot de rand van het gezicht.

Sportzonnebril
Voor alle buitensporten (tennis, zeilen, skiën, golf, fietsen…) zijn er aangepaste sportbrillen. Sneeuw en wit zand reflecteren meer dan 90% van de zonnestralen en zijn daarom erg gevaarlijk voor de ogen.

• Het glas is onbreekbaar en licht. Bovendien is het glas voorzien van een anti-kras en anti-spiegellaag. De nieuwste brillen zijn uitgerust met een 'keramische laag', die nog extra voordelen geeft: nog beter UV-, kras-en stootbescherming. Daarnaast werkt de keramische laag anti-statisch zodat de aantrekking van stofdeeltjes verminderd wordt (met beter zicht als gevolg) en is er ook sprake van een anti-dampeffect, door de vochtafvoerende capaciteit van de laag. Om diezelfde reden is de voorzijde van de glazen best geperforeerd, om nog een beter anti-dampeffect te bekomen. Voor cyclo-crossers kunnen de glazen nog bijkomend beschermd worden met een laag klevers, die tijdens het rijden 1 voor 1 kunnen verwijderd worden. Zo blijft uw bril steeds proper.

• Fotochromische glazen, die hun tint aanpassen aan het licht en dus verblinding van de ogen tegengaan, zijn op zee of in de bergen niet geschikt.

• Vermijd bij het sporten zonnebrillen met een breekbaar montuur. Polycarbonaat of kunststof zijn meer aangewezen.
Er bestaan monturen die de ogen volledig afsluiten, vooral aan de zijkanten. Zij bieden een optimale bescherming.
De bovenrand van de bril kan opgezet zijn met een speciale mousse, voor zweetabsorptie. De voorzijde van de bril kan bovendien gekanteld worden, om een goede zonbescherming te krijgen als je rijdt met gebogen hoofd.

• Een elastische band aan de achterkant van uw hoofd zorgt dat u uw zonnebril niet verliest tijdens het sporten.

Zonnebrillen voor kinderen

Koop voor kinderen nooit speelgoedzonnebrillen zonder goede UV-filter. Hun ogen zijn immers nog delicater en kwetsbaarder dan die van een volwassene. Koop een bril met sterke kunststoflenzen (categorie 3), die de ogen niet kunnen kwetsen als ze breken. Een plastic speelgoedbrilletje is absoluut onvoldoende.
Baby's moeten in de zon niet alleen een zonnehoedje dragen om hun hoofdje te beschermen: ook voor hun ogen is het belangrijk dat de rand breed genoeg is.

Zonnebril voor in het verkeer

Een goede ‘verkeerszonnebril’ situeert zich in de filtercategorieën 1 tot 3. Vanaf categorie 4 is de bril te donker om nog veilig auto te rijden. Eenmaal het duister wordt kan je best je zonnebil afzetten.

Fototrope lenzen, die donkerder worden naarmate er meer licht op valt, zijn minder geschikt voor de auto. De voorruit van de auto zal al een deel van het UV-licht tegenhouden. Hierdoor wordt de lens minder donker dan als er geen UV-licht wordt tegengehouden. Een ander nadeel is dat als u plots een donkere ruimte binnenrijdt (bv. een tunnel), uw bril even tijd nodig heeft om weer lichter te worden.

Contactlenzen

Er bestaan speciale contactlenzen die UV afdoende tegenhouden en verblinding voorkomen. Maar ze bedekken slechts een gedeelte van het oog. De oogleden en het “wit” van het oog krijgen geen bescherming en kunnen dus beschadigd worden.
Daarom is het aangeraden om zeker bij heldere zon en op het strand, op het water en in de bergen contactlenzen toch te combineren met een goede zonnebril.verschenen op : 19/06/2013 , bijgewerkt op 17/06/2013
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt