ad

'Cola light helpt je gebit om zeep'

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws Slecht nieuws voor dames die slank proberen te blijven door het ene blikje cola light na het andere achterover te gieten. Veel calorieën krijg je zo niet binnen, maar volgens een nieuwe studie aan de universiteit van Philadelphia is de light frisdrank even schadelijk voor je tanden als bepaalde drugs.
Tijdens het onderzoek werden de tanden van drie proefpersonen met elkaar vergeleken. De eerste deelneemster is een 30-jarige vrouw die uitzonderlijk veel cola light drinkt, de tweede dame is een 29-jarige amfetamineverslaafde en de laatste vierde net haar 51ste verjaardag en was in het verleden 20 jaar lang verslaafd aan cocaïne. De dames hadden alledrie een vergelijkbare socio-economische achtergrond en woonden in gebieden waar het kraantjeswater fluoride bevat.

De onderzoekers stelden vast dat het glazuur van de proefpersonen op een min of meer gelijkaardige manier was aangetast. De erosie werd veroorzaakt door grote hoeveelheden zuur in hun favoriete drank of drugs. Bij geen van de drie dames kon het gebit nog gered worden en ze moesten hun tanden volledig laten verwijderen.

Dit is uiteraard een extreem voorbeeld: de vrouw die dol is op cola light dronk de voorbije drie tot vijf jaar dagelijks twee liter frisdrank. Volgens de American Beverage Association toont dit onderzoek dan ook niet aan dat hun drankjes alleen verantwoordelijk zijn voor de erosie van tanden.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub