Voorzichtig met vleermuizen

nieuws Een inwoner van het Groothertogdom Luxemburg werd een tijd geleden ’s nachts gebeten in zijn slaapkamer door een vleermuis. De vleermuis is op het bed gevallen of neergestreken naast het gezicht van de slaper. De vleermuis heeft waarschijnlijk uit angst de persoon in het gezicht gebeten. Volgens de eerste analyseresultaten was de vleermuis besmet met het rabiësvirus (= hondsdolheid). Dit is het eerste geval sinds jaren waarbij rabiës werd vastgesteld bij een wild dier in Luxemburg.

Meestal vallen vleermuizen niet actief aan. Ze zoeken nooit de nabijheid van mensen op. Een vleermuis die aangetast is door het rabiësvirus heeft echter moeilijkheden met vliegen en oriëntatie, waardoor ze ongewild terecht kan komen in de nabijheid van mensen of benaderd worden door nieuwsgierige mensen. Soms brengen huiskatten zieke vleermuizen binnen in huis of presenteren deze aan hun baasje. Uit angst, en in een afweerreactie, zal de vleermuis dan bijten.

Te nemen voorzorgsmaatregelen
Mocht u in contact komen met vleermuizen neemt u best enkele voorzorgsmaatregelen, zeker indien de vleermuis verdacht of ongewoon gedrag vertoont.

• Raak vleermuizen niet aan en vang ze niet

• In het geval van beten, krabben of andere letsels door vleermuizen, of elk ander contact met deze nachtdiertjes, neemt u best contact op met uw huisarts. Artsen kunnen het rabiëscentrum WIV-ISP consulteren om eventueel een behandeling in te zetten (rabiësvaccinatie, eventueel in combinatie met een injectie van antilichamen).

Rabiës bij vleermuizen
Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die het zenuwstelsel van zoogdieren aantast. Het is een dodelijke aandoening bij mens en dier. Een geïnfecteerd dier scheidt het virus massaal uit via zijn speeksel. Het is een zeldzame aandoening bij vleermuizen en tot nu toe werden nog geen gevallen vastgesteld bij vleermuizen in België. Sporadisch worden gevallen van besmetting vastgesteld bij vleermuizen in Frankrijk en Nederland, en sinds kort is er dus ook in het Groot Hertogdom Luxemburg vastgesteld. Elk jaar worden in ons land tussen de 10 à 20 personen met het rabiësvaccin, en soms bij een hoog risico ook met antistoffen, na een aanval, beet, krab of direct contact met een vleermuis.

In Europa zijn sinds de jaren zeventig vijf mensen gestorven ten gevolge van vleermuizenrabiës. Het laatste geval deed zich voor bij een vleermuisliefhebber in 2002 in Schotland.

Lees ook: Schot sterft aan hondsdolheid

Lees ook: Rabiës of hondsdolheid


Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram