ad

Huidkanker: waarop letten?

Laatst bijgewerkt: maart 2021
dr-oz-huidk-melan-170_560_04.jpg

nieuws

We spreken algemeen wel van 'huidkanker' maar er zijn verschillende soorten binnen deze ziekte.

 • Actinische keratose: dit wordt beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Het uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes of korstjes op de huid. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak.
 • Basaalcelcarcinoom (BCC): een vorm van vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en daarom zelden levensbedreigend is. Er bestaan verschillende vormen: oppervlakkig (ofwel superficieel) groeiend BCC, solide (nodulair) groeiend BCC en sprieterig groeiend BCC. Een basaalcelcarcinoom kan beginnen als een glad, glazig knobbeltje dat heel langzaam groeit. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. Na een tijdje ontstaat in het midden een zweertje (al dan niet met een korstje erop) en daaromheen een rand die parelachtig glanst. Zo’n plekje komt vooral voor in het gezicht en op het (kale) hoofd.
 • Plaveiselcelcarcinoom: een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Een plaveiselcelcarcinoom kan ontstaan als een bleekroze knobbeltje op de huid, soms met een schilferig, wit centraal gedeelte. Deze plekjes ontstaan vaak op plaatsen die vaak en veel hebben blootgestaan aan zonlicht, bijvoorbeeld in het gezicht (oren, lippen), de nek en op de rug van de hand.
 • Melanoom: de vorm van huidkanker die zich uit als een kwaadaardige tumor, een meestal donker gekleurde moedervlek. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker, omdat relatief snel uitzaaiingen ontstaan. 

Waarop moet je letten?

Let op elke verandering! De meeste veranderingen zijn onschuldig: kleine wondjes, ontstoken haartjes of krabplekjes komen zeer veel voor en verdwijnen na 1 tot 3 weken vanzelf. Normale tekenen van veroudering zijn rimpels, vlekken en wratjes.

Indien je een van de volgende veranderingen merkt, dan doe je er best aan om je huisarts of huidarts te raadplegen: 

 • Groeiende of nieuwe moedervlek of pigmentvlek. Een moedervlek hoort op volwassen leeftijd niet meer te groeien. Groeit de moedervlek tot meer dan 6 millimeter doorsnede, laat er dan naar kijken.
 • Een asymmetrische moedervlek (niet rond of ovaal). Een moedervlek is symmetrisch als er een denkbeeldige streep doorheen is te trekken, en de beide helften aan weerszijden van die streep elkaars spiegelbeeld zijn. Symmetrie is een teken van goedaardigheid, asymmetrie van kwaadaardigheid.
 • Kleurverandering van een moeder- of pigmentvlek. Gewone pigmentvlekken hebben meestal één egale kleur. Wanneer de vlek van kleur verandert, zowel donkerder als lichter bruin, roze, rood, wit, blauw en zelfs zwart (verschillende kleurschakeringen binnen één moedervlek) is dat vaak een eerste teken van melanoom.
 • Een moeder- of pigmentvlek die van vorm verandert. Een pigmentvlek die verandert of dikker wordt, moet altijd nagekeken worden door een arts. Gewone pigmentvlekken zijn glad, rond of hebben een regelmatige vorm. Een onregelmatige, grillige rand is een teken van kwaadaardigheid.
 • Een moedervlek die jeukt, pijnlijk aanvoelt of begint te bloeden, moet je altijd laten nakijken.
 • Een plekje waarop steeds weer een korstje komt.
 • Een langzaam groeiend rood bultje
 • Een eczeemachtig plekje dat niet reageert op een eczeembehandeling
 • Een zweertje dat niet geneest

Twijfel je of een moedervlek er ‘normaal’ uitziet? Maak je je zorgen over plekjes die er vreemd uitzien? Weet je niet zeker of een moedervlek groter geworden is? Laat er dan altijd je huisarts naar kijken. Hij/zij kan bepalen of een moedervlek of ander plekje nader onderzocht moet worden. Meer informatie: www.euromelanoma.org 
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub