Eiwitten

Laatst bijgewerkt: november 2015
ei-breken-180.jpg

dossier Een derde belangrijke groep (naast vetten en koolhydraten) van macronutriënten zijn de eiwitten. Eiwitten of proteïnen zijn energieleveranciers, maar hun belangrijkste rol is de aanbreng van aminozuren die de groei bevorderen (bij kinderen) en die noodzakelijk zijn om lichaamsweefsels te herstellen.

1g eiwit levert 4kCal (= 17kJ).

zie ook artikel : Energie, Joules, Calorieën en voeding?

zie ook artikel : Aanbevelingen voor koolhydraten

zie ook artikel : Vetten

zie ook artikel : Aanbevelingen voor eiwitten

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn stoffen die opgebouwd zijn uit koolstof (C), zuurstof (O), stikstof (N) en die occasioneel ook zwavelmoleculen (S) kunnen bevatten.

Een typisch eiwit bevat 500 of meer aminozuren. Niet alleen de aaneenschakeling van aminozuren, maar ook de ruimtelijke structuur van het eiwit is bepalend voor zijn functie.

Het lichaam heeft aminozuren nodig om zelf weer nieuwe eiwitten te maken, die benut worden bij de groei, het spierherstel en voor het zuurstoftransport naar de spiercellen. Er zijn 20 natuurlijke aminozuren die elk hun eigen eigenschap hebben. Daarnaast kunnen aminozuren aan elkaar gekoppeld zijn, dit zijn de zogenaamde peptiden. Er zijn wel honderden combinaties mogelijk van aminozuren (polypeptiden) en eiwitten zijn altijd polypeptiden. Als er één aminozuur anders gekoppeld is kan het eiwit onwerkzaam worden of een geheel andere functie krijgen.

Onze spijsvertering zorgt er dus voor dat het eiwit afgebroken wordt tot de individuele aminozuren. Deze aminozuren worden geabsorbeerd door het lichaam en worden gebruikt om nieuwe eiwitten in het lichaam aan te maken. Ons lichaam is in staat om sommige aminozuren zelf aan te maken vertrekkende van andere aminozuren.
Het lichaam kan echter niet alle nodige aminozuren aanmaken, zodat een bepaald aantal aminozuren (8) via de voeding moet worden aangebracht.

Deze 8 essentiële aminozuren zijn:
• leucine
• isoleucine
• valine
• teonine
• methionine
• fenylalanine
• tryptofaan
• lysine

Bij kinderen zou het lichaam ook niet in staat zijn om het aminozuur histidine in voldoende mate aan te maken.

Alle dierlijke en plantaardige cellen bevatten eiwitten.

Naast de hoeveelheid eiwit is de kwaliteit van het eiwit van belang. Eiwitten die een hoog gehalte essentiële aminozuren bevatten hebben een hoge biologische waarde (kwaliteit). Algemeen hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten. Een uitzondering op deze regel is het soja-eiwit dat een hoge biologische waarde heeft.

Eiwitten van Dierlijke Oorsprong Eiwitten van Plantaardige Oorsprong
Melk en melkproducten Brood
Vlees Graanproducten
Wild Peulvruchten
Gevogelte Aardappelen
Vis Groente
Ei Sojaproducten( tahoe, tempé)
pub