Ook vette vis is gezond.

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 16 reacties
In dit artikel
Ook vette vis is gezond.

dossier Vis is gezond en dat geldt ook voor vette vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en sardienen. Twee porties vette vis per week kan de sterfte aan hart- en vaatziekten met 20 tot 30 procent verminderen. Regelmatige viseters hebben minder kans op een hartstilstand en mogelijk ook op dementie. Vis heeft nog meer voordelen. Zwangere vrouwen die minstens een keer per week vis eten, hebben minder risico op een vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht. Visvetten zijn ten slotte cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenfuncties. In landen waar het minste vis wordt gegeten zouden volgens Professor Crawford (Institute of Brain Chemistry, Londen) meer geweld, zelfmoorden en depressies voorkomen. Het gemiddelde intelligentiequotiënt zou er ook lager zijn.

zie ook artikel : 1 tot 2 maal per week vis: de aanbeveling houdt stand.

Omega-3-vetzuren

Al deze gunstige effecten van vis zijn waarschijnlijk het resultaat van de omega-3-vetzuren (EPA en DHA) die we voornamelijk terugvinden in vette vissoorten maar sluiten een mogelijke positieve bijdrage van andere bestanddelen in vis niet uit. Vandaar de aanbeveling om bij voorkeur 1 tot 2 maal per week vis te eten in plaats van zijn toevlucht te nemen tot visoliepreparaten. Vis kan bij de warme maaltijd, op de boterham of in een frisse salade.

zie ook artikel : Visolie tegen inspanningsastma

zie ook artikel : Vette vis helpt tegen depressie

Vis en kwik?

Wat met de bezorgdheid over contaminanten zoals kwik in vis? Het gebruik van 2 maal vis per week uit de winkel is veilig. Zeker wanneer men varieert binnen het ruime visassortiment. De toenemende zorg voor het milieu en de beheersing van de vervuiling heeft er bovendien toe geleid dat de aangetroffen waarden de laatste twintig jaar systematisch een dalende trend vertonen.

Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zijn gevoeliger voor de effecten van kwik. Zij moeten extra voorzichtig zijn met het eten van vissen uit mogelijk verontreinigd water zoals in grote rivieren (bv. zelfgevangen vis) en roofvissen zoals haaien en zwaardvissen die doorgaans meer kwik bevatten dan andere vissoorten. Dergelijke vissoorten worden in België evenwel maar weinig of niet gegeten.

Meer lezen? Surf naar
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN1202waarom_visIN.htm
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NNvischronischIN.htm
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NNvetzurenIN.htm

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 30/01/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

16 reacties

vette vis en kwik

door sven, 12 September 2013 om 15:14

quote "Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zijn gevoeliger voor de effecten van kwik. Zij moeten extra voorzichtig zijn met het eten van vissen uit mogelijk verontreinigd water zoals in grote rivieren (bv. zelfgevangen vis) en roofvissen zoals haaien en zwaardvissen die doorgaans meer kwik bevatten dan andere vissoorten. Dergelijke vissoorten worden in België evenwel maar weinig of niet gegeten." Enkel haai en zwaardvis? en tonijn dan??? Tonijn zit vol kwik en andere zware metalen en wordt ontzettend veel geconsumeerd.. de waarden dalen de laatste 20 jaar? Mijn god, wie schreef dit artikel? Mvg, Sven

Gerookte vis

door Raes, 21 May 2009 om 23:02

Maar hoe gezond is gerookt vis, komen er door het roken van de vis meer kankerverwekkende stoffen (radikalen)in het visvlees?

Gerookte vis

door wim, 13 April 2006 om 13:53

Die andere vissoorten zijn zeker zo interessant, misschien met uitzondering van paling. De reden daarvoor is dat zalm vaak gekweekt wordt en niet altijd in optimale omstandigheden, terwijl heilbot etc. meestal nog wild zijn. Bovendien hoef je dat zelfs niet te beperken tot vis. De Italiaanse Cinta senese en de Spaanse Pata negra varkens hebben ook vet dat veel onverzadigde vetzuren bevat. Ook van de eenden uit de Perigord wordt dat beweerd, maar daar heb ik nog nooit enig wetenschappelijk bewijs van gevonden. Aan de andere kant wordt er in de Perigord nog altijd heel veel met eendenvet gekookt en zijn hart- en vaatziekten daar zeer weinig voorkomend. Dat zou natuurlijk ook met de consumptie van rode wijn kunnen te maken hebben...

gerookte zalm

door Frans Callens, 12 April 2006 om 18:58

Ik lees dat het eten van zalm, een vette vis, zeer gunstig is voor de cholesterol. Nu mijn vraag : geldt dit ook voor gerookte vissoorten? zoals zalm, forel, heilbot, makreel enz.

vette vis voor het lagere schoolkind

door Berdien, 6 March 2005 om 14:51

Het is aabevolen om 1-2X / week vis te eten, ook vette vis mag, is het waar dat het lagere schoolkind maar max 1X / week vette vis mag eten wegens contaminanten?

bekijk alle 16 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub