Geef uw mening over preventief kankeronderzoek

123-vr-comp-zetel-werk-.jpg

nieuws Vandaag sterven er jaarlijks 1500 vrouwen aan borstkanker, 300 aan baarmoeder(hals)kanker en 1800 mannen en vrouwen aan dikkedarmkanker. De Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker helpen om tijdig een bepaalde kanker of een voorstadium van een kanker op te sporen. Het tijdig ontdekken van deze kankers maakt sneller en minder ingrijpend behandelen mogelijk en doet de overlevingskansen stijgen. In Vlaanderen zijn er momenteel bevolkingsonderzoeken naar borst- en baarmoederhalskanker en in het najaar wordt gestart met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.

• Borstkanker: Sinds 2001 ontvangen vrouwen tussen de 50 en de 69 jaar ontvangen tweejaarlijks een uitnodigingsbrief om zich gratis te laten onderzoeken op borstkanker. In de loop van 2010-2011 nam 50,2% van de doelgroep deel aan het onderzoek. Op die manier werden 1.933 kankers ontdekt, waarvan de helft in een heel vroeg stadium. Bijna 8 op de 10 vrouwen met borstkanker kon dan ook behandeld worden zonder borstamputatie.

• Baarmoederhalskanker: Vanaf 2013 loopt het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Veel vrouwen gaan nu al regelmatig naar hun huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje van de baarmoederhals. Binnen het bevolkingsonderzoek zullen vrouwen van 25 tot en met 64 jaar die dat nu nog niet doen om de 3 jaar worden aangemoedigd om dat ook te doen. Sinds 1 maart worden deze uitstrijkjes terugbetaald en betalen de vrouwen enkel het remgeld voor het consult bij de arts.

• Dikkedarmkanker: Vanaf 2014 volgt het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Alle mannen en vrouwen vanaf 50 jaar tot en met 74 jaar zullen op termijn uitgenodigd worden voor een onderzoek van de stoelgang. In 2014 start er een eerste groep. Een goed bevolkingsonderzoek kan het sterftecijfer doen dalen met 20%.

In december 2013 zal minister Vandeurzen tijdens een gezondheidsconferentie 'Gezondheidswinst door bevolkingsonderzoek naar kanker' een nieuwe gezondheidsdoelstelling en een aantal strategieën en prioritaire acties voorstellen.
Geen enkel bevolkingsonderzoek is perfect en dat zal ook nooit zo zijn. Sommige kankers worden niet opgespoord (vals-negatief resultaat) en bij andere screeningsonderzoeken wordt ten onrechte een afwijkend resultaat gegeven (vals-positief resultaat), met onnodige ongerustheid en mogelijke overbodige opvolgingsonderzoeken als gevolg. Ook hetscreeningsinstrument of de opvolgingsonderzoeken kunnen een risico inhouden. De deelnemers aan bevolkingsonderzoeken moeten hierover ook correct geïnformeerd worden.

Geef uw mening
In voorbereiding op die gezondheidsconferentie kunt u uw positieve of negatieve ervaringen met dergelijke onderzoeken delen en suggesties doen om de onderzoeken te verbeteren. Dat kan via het forum van de gezondheidsconferentie op de website www.bevolkingsonderzoek.be.


Laatst bijgewerkt: april 2013
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram