Overgewicht fataal voor je loopbaan

Laatst bijgewerkt: juni 2021

nieuws Als je ergens aangenomen wil worden of een promotie wil krijgen, blijkt dat naast je kwaliteiten ook je gewicht van belang is. De ene studie na de andere toont namelijk aan dat zwaarlijvige sollicitanten en werknemers door bedrijven worden gediscrimineerd.

"Veel werkgevers zien kandidaten met overgewicht en denken onmiddellijk dat zij een afdeling niet kunnen leiden omdat ze niet eens hun eigen gezondheid onder controle kunnen houden", aldus carrièreconsultant Steve Siebold. "Bovendien zijn werkgevers ook bezorgd dat zwaarlijvige mensen vaker ziek zullen zijn, wat een verminderde productiviteit en hogere ziektekosten voor hen tot gevolg heeft", aldus Siebold.

Een Duitse studie van de University of Tübingen wees uit dat kandidaten met overgewicht het wel degelijk moeilijker hebben om een job in de wacht te slepen. Vooral zwaarlijvige vrouwen bleken minder kansen te krijgen van recruiters.

Minder bekwaam

Niet alleen voor je gezondheid, maar dus ook voor je carrière, is het essentieel dat je je gewicht onder controle houdt. Na een analyse van 25 afzonderlijke studies kwamen de Amerikaanse onderzoekers van het Detroit's Wayne State University in 2008 tot de conclusie dat obesitas wel degelijk een negatief effect heeft en vooroordelen met zich meebrengt op de werkvloer. Zo worden zwaarlijvige werknemers vaker negatief bekeken dan werknemers met een gemiddeld gewicht.

Tot slot wees een studie van het internationale opleidingscentrum Center for Creative Leadership uit dat leidinggevenden met overgewicht en een hoger BMI vaker beschouwd worden als minder bekwaam in hun job, zowel op vlak van prestaties als relaties.

Lees ook:


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram