ad

UZA staat als eerste ziekenhuis in top vijf Top Employers

Laatst bijgewerkt: maart 2013
Jobat-UZA-170.jpg

nieuws Het UZA scoort als een van de beste in het Top Employers-onderzoek. Volgens personeelsdirecteur Hildegard Hermans is de grote verbondenheid onder het personeel daar niet vreemd aan. "Wij geloven sterk in betrokkenheid."Acht keer op rij behaalde UZA het Top Employers-label. "Maar we zijn nog nooit bij de eerste vijf geweest", zegt personeelsdirecteur Hildegard Hermans. Dit jaar wel, en daar is ze blij mee. "We houden onze beoordeling nauwgezet bij. Ik stel met plezier vast dat we er jaar na jaar op vooruitgaan. Daaruit blijkt dat ook ons hr-beleid er op vooruitgaat.

Productive ward

"Vorig jaar hebben we vooral gesleuteld aan ons prestatiebeleid. De waardering en verloning voor gespecialiseerde verpleegkundigen en een aantal experts gebeurt sindsdien meer doelstellings- en prestatiegericht. Het resultaat in het Top Employers-onderzoek was dat we beter scoorden op primaire arbeidsvoorwaarden. Dit jaar doen we het beter op de secundaire voorwaarden. We halen er de maximumscore voor, net als voor training en ontwikkeling."

Hildegard Hermans kan dat wel plaatsen. "We hebben het voorbije jaar erg ingezet op de connectie tussen en de betrokkenheid van medewerkers." Op de werkvloer betekende dat de invoering van 'productive ward', een ziekenhuisbreed concept dat verpleegkundigen stimuleert om anders te werken. "Efficiënter, met meer tijd voor de patiënt tot gevolg", legt Hildegard Hermans uit.

Chronometer

Bij 'productive ward' ontstaat de verandering van onderuit, van op de werkvloer. Het idee daarachter is dat wie op de vloer werkt beter dan leidinggevenden weet waar de toegevoegde waarde voor de patiënt zit. "Medewerkers vinden het heel leuk als je hen zelf vraagt wat er beter kan. Om verbeteringen te vinden, hebben ze heel hun werkproces in kaart gebracht. Dat ging zo ver dat ze elkaar met de chronometer volgden. Hoe lang doe jij daarover? En wat zijn de obstakels die je werk onnodig vertragen?"

Op de werkvloer zorgde die aanpak voor extra engagement en meer verbondenheid tussen de collega's. "Ik merkte dat onze mensen heel graag vertelden over de veranderingen waar ze mee hadden voor gezorgd. Je voelde de onderlinge appreciatie. Dat is altijd een goed signaal", aldus Hildegard Hermans.

UZA neemt wel meer initiatieven voor het personeel. Twee jaar terug was er een grootschalig sportproject. 160 collega's namen samen deel aan de 'Antwerp Ten Miles'. We behaalden ook een fitheidslabel. "Maar we wilden iets nieuw doen. Niet iedereen sport graag", lacht Hildegard Hermans.

Lees ook:


ad


pub