ad

Relatie tussen coeliakie en geboorteseizoen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Kinderen die in de zomermaanden zijn geboren hebben een grotere kans op het krijgen van coeliakie dan 'winterkinderen', zo blijkt uit Zweeds onderzoek. Coeliakie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten, een eiwit dat voorkomt in de meeste graanproducten. Hierdoor ontstaan afwijkingen in het slijmvlies van de dunne darm. Dit kan aanleiding geven tot diarree en/of verstopping, het kind kan moeilijker voedsel opnemen waardoor het vermagert, gasvorming in de buik, enz.
De oorzaak van coeliakie is nog altijd onopgehelderd, maar waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Zowel genetische aanleg als omgevingsfactoren hebben een invloed op het immuunsysteem, hetgeen uiteindelijk leidt tot een overgevoeligheid voor gluten in de voeding.
De kans op het krijgen van coeliakie bleek volgens de studie veel hoger te zijn bij kinderen die in de lente en de zomer werden geboren dan in de winter en herfst.
De onderzoekers stellen dat dit waarschijnlijk samenhangt met variatie in blootstelling aan oorzakelijke omgevingsfactoren in de loop van het jaar. Zij veronderstellen dat infecties een belangrijke rol zouden kunnen spelen, hetzij rechtstreeks, hetzij via interactie met andere omgevingsfactoren.
Bron: Journal of Epidemiology and Community Health, januari 2003
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub