Liever geen eten opwarmen in plastic borden

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-plastieken-borden-05-16.jpg

nieuws Volgens een recent onderzoek in Taiwan gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift JAMA Internal Medicine kan er bij het eten van een warme maaltijd zoals soep uit plastic borden melamine vrijkomen, wat het risico op nierstenen en zelfs nierfalen kan verhogen en mogelijk ook blaaskanker kan veroorzaken. Er werden vrij hoge concentraties van de stof gevonden in de urine van vrijwilligers die kokend hete noedelsoep aten uit onbreekbare kommen die gemaakt zijn met melamine. De stof lijkt vrij te komen wanneer ze in contact komt met kokend hete substanties.

Melamine is een chemische stof die onder andere veel wordt gebruikt in plastic zoals (onbreekbare) borden en kommen, bv. in drinkbekers en borden voor baby’s en picknickmateriaal. In 2008 werden in China 300.000 baby's ziek na het drinken van melkpoeders die met melamine waren besmet. Zes kinderen overleefden de besmetting niet. Melamine wordt de laatste tijd in meerdere producten aangetroffen, zoals bv. diervoeding.

Toch is er geen reden tot paniek.
• Kleine hoeveelheden melamine zijn niet gevaarlijk voor de mens. Diverse onderzoeken wijzen uit dat alleen een grote hoeveelheid melamine schadelijk is voor de gezondheid.

• Voor plastic eetgerief bestaan in de Europese Unie strenge veiligheidsnormen, onder meer om de migratie van melamine naar de voeding te voorkomen. In het verleden zijn er wel enkele incidenten geweest met plastic eetwaar uit China en Hong Kong.

• Om geen enkel risico te nemen verdient het aanbeveling om geen hete eetwaren in plastic borden of bekers met melamine op te dienen, en ze zeker niet te gebruiken om voeding op te warmen in de microgolf- of gewone oven.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram