Geen pijnstillers met codeïne na amandeloperatie

Laatst bijgewerkt: april 2013
123-neus-amandelen-keel-adenoid-170_400_03.jpg

nieuws De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt tegen het gebruik van pijnstillers met codeïne na het verwijderen van keel- en/of neusamandelen (tonsillectomie en/of adenotomie). De waarschuwing komt er na enkele dodelijke incidenten met kinderen die codeïne kregen na een dergelijke operatie. Het ging in die gevallen om kinderen met ademhalingsproblemen die bovendien genetisch gevoelig waren voor ademhalingsproblemen ten gevolge van codeïne. Een onderzoek toonde aan dat in totaal 12 kinderen tussen 21 maanden en 9 jaar overleden waren ten gevolge van codeïne na het verwijderen van keel- en/of neusamandelen en drie na een luchtweginfectie.

De waarschuwing geldt alleen voor het gebruik van codeïne na een tonsillectomie of adenotomie, maar de FDA zegt dat codeïne alleen mag toegediend worden indien de verwachte voordelen groter zijn dan de mogelijke nadelen.

In ons land wordt na een dergelijke operatie aangeraden om eventueel een pijnstiller op basis van paracetamol toe te dienen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram