ad

HPV-test effectiever dan uitstrijkje

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Het testen op de aanwezigheid van het Humaan Papillomavirus (HPV) is superieur aan het traditionele uitstrijkje als screeningstest naar baarmoederhalskanker voor vrouwen van 30 jaar en ouder. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In twee grote studies in het Nederlandse bevolkingsonderzoek met ieder meer dan 40.000 vrouwen werd nagegaan of het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker verbeterd kan worden door gebruik te maken van de HPV-test. De test is beter geschikt om voorstadia van baarmoederhalskanker op te sporen dan het gebruikelijke uitstrijkje.
Een negatieve HPV-test biedt in de volgende screeningsronde (na 5 jaar) een 50% betere bescherming tegen ernstige voorstadia van baarmoederhalskanker dan het uitstrijkje. De test geeft een betere bescherming tegen baarmoederhalskanker. Hierdoor kan het screeningsinterval verlengd worden zonder dat het gepaard gaat met een verhoogd risico op (pre)kankers.

De meeste HPV-infecties zijn zogenaamde voorbijgaande infecties, die spontaan genezen. Slechts een minderheid van de HPV-positieve vrouwen (3-5%) ontwikkelt daadwerkelijk (pre)kanker.
Een goede risicoselectie van HPV-positieve vrouwen door middel van een aanvullende test is daarom van groot belang om voorbijgaande infecties te onderscheiden van (pre)kanker infecties. Hiermee worden onnodige vervolgonderzoeken en behandelingen voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat risicoselectie van HPV-positieve vrouwen met behulp van een uitstrijkje direct en na 12 maanden een haalbare strategie is.
ad


pub