Paardenvlees geen gevaar voor gezondheid, integendeel.

123-vlees-paardebiefstuk-170_02.jpg

nieuws Paardenvlees is niet schadelijk voor de gezondheid, integendeel zelfs. Het paardenvleesschandaal van de voorbije weken is op de eerste plaats een fraudeprobleem, een probleem van consumentenbedrog omdat paardenvlees in bereide maaltijden werd verkocht als rundvlees. Deze fraude vormt echter geen gevaar voor de volksgezondheid, tenminste als het betrokken paardenvlees geen residuen van geneesmiddelen bevat.

Paardenvlees is gezond
Paardenvlees een prima optie als u vlees wilt eten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B.
• Paardenvlees heeft een vetgehalte van slechts 2 à 5%. 60% tot 70% daarvan zijn onverzadigde vetzuren.

• In 100g paardenvlees zit 4 tot 5 mg ijzer. Het ijzer in paardenvlees is bovendien goed opneembaar.

• Paardenvlees is rijk aan vitamines B3, B6 en B12. Een portie van 100g paardenvlees bevat de totale dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor een volwassene

• Paardenvlees bevat ongeveer 20g eiwitten per 100g. Een portie van 100g paardenvlees is goed voor een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor een volwassene.

Residuen van geneesmiddelen
Bij het onderzoek naar de fraude met paardenvlees hebben de Britse autoriteiten aangetoond dat in bepaalde Engelse slachthuizen met fenylbutazon behandelde paarden in de voedselketen waren terechtgekomen. Fenylbutazon is een ontstekingsremmend geneesmiddel dat vooral bij renpaarden wordt gebruikt. Vlees dat Fenylbutazon bevat is niet geschikt voor consumptie en mag niet in de voedselketen terechtkomen.

Competitiepaarden, die regelmatig geneesmiddelen nodig hebben, moeten door de eigenaar worden uitgesloten van de voedselketen. Dit staat vermeld in het paspoort dat het dier levenslang moet begeleiden. In het paspoort staat ook het nummer vermeld van de elektronische chip waarmee het paard werd geïdentificeerd. Een niet-geïdentificeerd paard en zonder paspoort kan normaal in België niet worden geslacht om in de voedselketen terecht te komen.

In België neemt het voedselagentschap FAVV ongeveer dertig monsters per jaar van paardenkarkassen in het slachthuis om te laten analyseren op fenylbutazon. In 2011 en 2012 werden er geen positieve stalen aangetroffen. Ook van geïmporteerd paardenvlees worden jaarlijks een honderdtal monsters genomen. Ook hier werden geen positieve stalen gevonden.
Indien residuen van fenylbutazone worden aangetroffen, wordt het karkas onmiddellijk vernietigd.

Ook van vlees uit niet-Europese landen wordt door het FAVV stalen genomen om te worden getest, vooral op hormonen. Naar aanleiding van het huidige schandaal rond paardenvlees heeft de Europese Commissie beslist dat in elk land 1 monster per 50 ton paardenvlees moet worden genomen.

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat in ons land paardenvlees op de markt is gebracht dat residuen bevat van geneesmiddelen of hormonen.


Laatst bijgewerkt: februari 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram