ad

Ozonsmog tijdens zwangerschap gevaarlijk

Laatst bijgewerkt: mei 2020
vervuilde-lucht-smog-170-400-02.jpg

nieuws Zwangere vrouwen die tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap blootgesteld worden aan een hoge dosis zomersmog (die hoge concentraties ozon bevat) hebben een verhoogde kans op preeclampsie (ook wel zangerschapsvergiftiging genoemd, een combinatie van een verhoogde bloeddruk en eiwit in de urine) en een vroeggeboorte. Moeders met astma lopen het grootste risico. Dat blijkt uit een Zweedse studie in het British Medical Journal. De studie analyseerde gegevens van 121.000 zwangerschappen in Stockholm tussen 1998 en 2006, en koppelde die aan gegevens over luchtverontreiniging.

In 2,7% van de zwangerschappen trad pereclampsie op, en 4,4% van de zwangerschappen eindigde met een vroeggeboorte. Zij vonden geen verband tussen blootstelling aan uitlaatgassen en een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties, noch tussen luchtvervuiling en een laag geboortegewicht. Er bleek echter wél een verband te bestaan tussen hoge ozonconcentraties tijdens de eerste drie zwangerschapsmaanden en preeclampsie en vroeggeboortes. Ongeveer 1 op 20 gevallen van preeclampsie was gelinkt aan hoge hoge ozonconcentraties in het begin van de zwangerschap. Het risico op preeclampsie en vroeggeboorte nam toe met 4% per 10 microgram per kubieke meter ozon. Vrouwen met astma hadden 10% meer kans op preeclampsie en 25% meer kans op een vroeggeboorte bij hoge ozonconcentraties.

‘Zomersmog’ ontstaat in een periode van mooi weer, met hoge temperaturen en weinig wind. Ozon ontstaat onder invloed van zonlicht door reactie van stikstofoxiden en vluchtige koolwaterstoffen. Ook de concentraties van andere luchtverontreinigende stoffen zoals fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) zijn tijdens deze periodes met mooi weer vaak verhoogd.

Olsson D, et al "Air pollution exposure in early pregnancy and adverse pregnancy outcomes: A register-based cohort study." BMJ Open 2013; 3: e001955.
ad


pub