Snoozen is gevaarlijk!

Laatst bijgewerkt: januari 2013
jobat-wekker-snooze-170.jpg

nieuws 'En nu sta ik écht op!' Vele werknemers vinden het ongetwijfeld heerlijk om nog even te 'snoozen' voor ze 's ochtends definitief uit hun bed kruipen. Maar volgens de technologiesite Gizmodo is de snooze-knop niet zonder gevaar.

Waarom is het zo problematisch om net nadat je bent wakker geworden terug een vijf-, tien- of zelfs twintigtal minuutjes verder te slapen? Volgens Gizmodo is een verstoorde mentale toestand een van de redenen.

Serotonine vs. dopamine

Wanneer we in slaap vallen, produceert ons lichaam serotonine, een neurotransmitter die vaak geassocieerd wordt met welzijn en geluk. Serotonine kalmeert je lichaam en geeft je een tevreden gevoel. Geen wonder dus dat 'snoozen' zo goed aanvoelt.

De gemiddelde volwassene heeft tussen zeven en negen uur slaap per nacht nodig. Dit hangt echter af van persoon tot persoon, maar je lichaam weet exact wanneer je genoeg hebt en maakt daarom dopamine aan om gevoelens van slaperigheid te onderdrukken. Je krijgt hierdoor het signaal dat je klaar bent om te ontwaken.

Wanneer je echter de snooze-knop inschakelt en opnieuw indommelt, wordt je lichaam een chemische cocktailshaker, doordat dopamine en serotonine verschillende signalen gaan geven aan je lichaam. Deze chemische verwarring zorgt ervoor dat je gedesoriënteerd geraakt en dat je moeite hebt om goed te functioneren.

Lees ook:
pub