ad

Promotie krijgen is goed voor je hart

Laatst bijgewerkt: januari 2013
jobat-ladder-klimmen-werk-170.jpg

nieuws Uit een Britse studie blijkt dat promotie krijgen niet alleen goed is voor je banksaldo, ook je hart ondervindt er voordelen van.

Wie in een kantoor werkt waar men goede vooruitzichten heeft op een promotie maakt 20 procent minder kans om aan een hartziekte te lijden dan wie maar weinig kans heeft op een verbetering van de werksituatie. Dat wijst een studie uit van Michael Marmot, professor epidemiologie aan de University College Londen, en Michael Anderson, assistent professor aan de University of California in Berkeley.

De onderzoekers bestudeerden het arbeidsverleden van 4.700 ambtenaren tussen 1985 en 1999. Daaruit bleek dat in departementen waar veel promotie werd gemaakt minder hartziekten voorkwamen dan in afdelingen waar maar weinig hogerop werd geklommen.

Succesvol = goede gezondheid

Meer specifiek toont de studie aan dat wie dubbel zoveel kans maakt op een promotie maar liefst 20 procent minder kans loopt op een hartziekte. De onderzoekers benadrukken dat factoren zoals een initieel goede gezondheid of een bevoorrechte achtergrond niet van invloed waren. Volgens hen levert hun onderzoek het bewijs dat succesvol zijn goed is voor de gezondheid. 'Promotie is een mechanisme van opwaartse sociale mobiliteit en opwaartse sociale mobiliteit is goed voor de gezondheid', aldus de onderzoekers.

Lees ook:


ad


pub