ad

Ben jij hoogsensitief? Wat zijn de gevolgen?

Laatst bijgewerkt: januari 2013
jobat-hooggevoelig-vinger-veer-170.jpg

nieuws Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP's (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij. En tegelijk vinden ze het maar logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen. Maar daardoor komen ze regelmatig in problemen terecht. "Het kan soms jaren en enkele crisissen (groter risico op bore-out en burn-out) duren vooraleer de link duidelijk wordt met hooggevoeligheid of –begaafdheid", aldus carrièrecoach Katrin Van de Water, die op haar 28ste ontdekte dat ze zelf ook hoogsensitief is. "Heel wat van mijn klanten zijn hooggevoelig, en weten het vaak zelf niet. Doordat ik zelf HSP ben, heb ik er een speciale sensor voor ontwikkeld."

Hoog Sensitief Persoon (HSP)

"Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen in hokjes in te delen", gaat Van de Water verder. "Wel merkte ik bij mezelf dat door me er destijds in te verdiepen, ik bepaalde dingen beter kon plaatsen. Ik kreeg als het ware mijn eigen gebruiksaanwijzing. Plots werd het me duidelijk waarom ik niet 'gewoon' een baan kon hebben, waarom schoonheid belangrijk voor me is, waarom ik grote mensenmassa's en thrillers beter mijd. Sinds die tijd houd ik er rekening mee en focus ik me op de mooie dingen die het me brengt: een intenser leven, mensen beter kunnen aanvoelen etc ..." Kortom: er valt perfect mee te leven, als je je eigen 'gebruiksaanwijzing' maar kent en daarnaar leeft.

Kenmerken van HSP:verontwaardiging over onechtheid en onrecht; zoeken naar zingeving; een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid; een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen; een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld; een aparte kijk op de dingen; continu nieuwe dingen willen bijleren; emotioneel intens en talent voor crisis

In heel wat gevallen gaat hooggevoeligheid ook samen met hoogbegaafdheid. Belangrijk om dit van jezelf te weten, en jezelf daarin au-serieux te nemen. "Waarom komen deze mensen vaak bij me terecht? Omdat mensen die hooggevoelig en/of hoogbegaafd zijn er meer last van hebben als 'het niet klopt'. Crisis blijkt dan vaak de weg naar meer authenticiteit", verklaart Van de Water.

Lees ook:


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub