Slaappillen hebben belangrijk placebo-effect

nieuws De helft van de werking van een slaappil wordt veroorzaakt door een placebo- effect. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van de zogenaamde Z-slaappillen (Zopiclon, Zolpidem). Dit zijn slaapmiddelen die niet tot de groep van de benzodiazepines bevatten. Het onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal analyseerde 13 studies met deze slaapmiddelen.

Daaruit blijkt dat ze slechts een beperkt effect effect hebben. De gebruiker valt eerder in slaap, maar de helft van dit resultaat wordt veroorzaakt door een placebo-effect: doordat we geloven dat we sneller zullen slapen, gebeurt dat ook effectief.

Anderzijds hebben deze slaapmiddelen ook bijwerkingen. Eén op de vijf mensen ervaart vervelende bijwerkingen bij de slaappillen, zoals geheugenverlies, vermoeidheid en evenwichtsproblemen. Daarnaast treedt er snel gewenning en afhankelijkheid op. Het is dan ook de vraag of de positieve effecten van de slaappillen opwegen tegen de negatieve effecten. Het onderzoek liet bovendien zien dat alléén de inslaaptijd werd verkort, en dat er geen positief effect werd gevonden op het functioneren overdag of de kwaliteit van de slaap.

De onderzoekers benadrukken dat niet-medicamenteuze, psychische behandelingen bij slapeloosheid op de korte termijn vaak net zo effectief zijn als medicijnen. Op de lange termijn werkt het zelfs vaak beter.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram