ad

Verzadigd vet slecht voor spermakwaliteit

Laatst bijgewerkt: januari 2013
spermac-170_400_10.jpg

nieuws Mannen worden niet alleen dik van te vet eten, het tast ook hun spermakwaliteit aan. Dat schrijven Deense onderzoekers in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition.

De wetenschappers onderzochten het sperma van 700 gezonde mannen rond de 20. Het eetpatroon van de deelnemers werd vergeleken met de kwaliteit en kwantiteit van het sperma.
De mannen die veel verzadigd vet aten (meer dan 15% van hun totale energie-opname) hadden 38% minder geconcentreerd sperma dan mannen met een vetarm eetpatroon (minder dan 11% van hun energie-opname). De spermavoorraad van deze ‘ongezonde’ mannen was 41% kleiner dan die van de ‘gezonde’ mannen. De gezonde eters beschikten gemiddeld over een voorraad van 163 miljoen zaadcellen (50 miljoen per milliliter). De ongezonde eters beschikten gemiddeld ‘slechts’ over een voorraad van 128 miljoen zaadcellen. Een verschil van 35 miljoen spermacellen. Bij de mannen met een vetrijk dieet zat 18% onder de vruchtbaarheidsnorm van de wereldgezondheidsorganisatie (15 miljoen zaadcellen per milliliter), tegenover 13% in de vetarme groep.
ad


pub