Is tomatenketchup goed voor het hart?

Laatst bijgewerkt: januari 2013
Ketchup-Saus-tom-170_400_01.jpg

nieuws Volgens een studie van de Universiteit Maastricht bevat tomatenketchup verschillende stoffen die de ontwikkeling, en het verergeren van hart- en vaatziekten kunnen tegengaan.

Het is bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van hartaandoeningen. Met dit onderzoek wilde men nagaan wat het effect zou zijn van een combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup. Tomaten bevatten lycopeen, dat de tomaat haar kenmerkende rode kleur geeft. Nadat tomaten zijn verhit, is lycopeen beter toegankelijk en biologisch actiever.

Zes proefpersonen aten maaltijden met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ‘disease initiators’ in het bloed.

Het gaat om een zogenaamde pilotstudie om na te gaan of verder, groter onderzoek interessant zou kunnen ijn. Het is dus te vroeg om hieruit het besluit te trekken om meer ketchup te gaan eten.

De studie werd gesteund door H.J. Heinz, die de tomatenketchup verstrekte en ook deels de onderzoekskosten financierde.


pub