Slik foliumzuur als/vóór u zwanger wilt worden

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
foliumzuur-en fruit-400_02.jpg

nieuws Foliumzuur (vitamine B11) is van groot belang voor alle vrouwen die zwanger willen worden. Door het innemen van foliumzuur kunnen bij de baby aangeboren aandoeningen als open ruggetje (spina bifida) en open schedel (anencefalie) worden voorkomen. Om een maximaal beschermende werking van foliumzuur te hebben, moeten vrouwen dit al gebruiken voordat ze zwanger worden.

De afgelopen twintig jaar zijn aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering en dat foliumzuur ook beschermt tegen andere aangeboren aandoeningen zoals hartafwijkingen. Volgens recente onderzoeken zou foliumzuurgebruik later in de zwangerschap, na de eerste drie maanden, mogelijk ook een gunstige effecten hebben op het voorkómen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.

Anderzijds zijn er ook aanwijzingen dat bepaalde ziekten vaker voorkomen wanneer moeders foliumzuur hebben geslikt. Vroeger werd bijvoorbeeld gevreesd dat miskramen vaker voorkwamen bij foliumzuurgebruik, wat gelukkig niet zo bleek te zijn. Momenteel vraagt men zich af of astma vaker voorkomt bij foliumzuurgebruik.

Het FoliumzuurExtra Onderzoek in Noord-Nederland wil die vragen beantwoorden. Er wordt daarom naar zowel de voordelen als ook de nadelen van het gebruik van foliumzuur gekeken. Zodoende kan een afgewogen advies aan aanstaande moeders gegeven worden.verschenen op : 19/02/2013 , bijgewerkt op 29/08/2019


pub