Vuurwerk: verknal het niet!

Laatst bijgewerkt: november 2015
mat-vuurwerk-170_01.jpg

dossier Hebt u al eens stilgestaan bij de risico's van het ontsteken van vuurwerk? Wie een ongeval met vuurwerk heeft, komt er vaak slecht vanaf. De meest getroffen lichaamsdelen zijn immers de hand (25%), de vingers (32%), het oog (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op.
Pas ook op voor oorschade: de populaire strijker haalt 160 decibel of meer, zo maar even 20 decibel boven de pijngrens. Ter vergelijking: een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibel, discotheken zijn goed voor 110 decibel.

Opvallend is dat in 84% van de gevallen een man het slachtoffer is. Jongeren tussen 10 en 19 jaar nemen bijna de helft van de ongevallen voor hun rekening.

zie ook artikel : Lawaai en oorbeschadiging

Spoedcursus vuurwerk veilig afsteken

Wie al vuurwerk heeft gekocht om oud en nieuw te vieren, zal dat waarschijnlijk niet in de kast laten liggen na het lezen van deze brochure. "Dat overkomt mij toch niet" horen we u al zeggen. Kan best zijn, maar mag het nieuwe jaar ook goed beginnen voor uw vrienden en familieleden? We vermoeden dat u het nieuwe jaar allemaal zonder brandwonden en met al uw vingers wilt inzetten. Als u de volgende tips in het achterhoofd houdt bij het afsteken van vuurwerk, lukt dat misschien wel. Hier gaan we!

vuurwerk-aansteken-2.jpg
1. Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een 'Bob' of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.

2. Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.

3. Houd toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken.

4. Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft.

5. Houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.

6. Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.

7. Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk.

8. Vuurwerk dat niet ontploft, mag u nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.

9. Loopt er toch iets mis? Bel dan de hulpdiensten (100 of , voor gsm's, 112). Spoel brandwonden uitgebreid met water.

Hebt u nog geen vuurwerk gekocht, maar bent u het toch van plan, kies dan bij voorkeur siervuurwerk. Knalvuurwerk - dit is vuurwerk dat ontploft, zoals strijkers en piratten - is altijd gevaarlijk.

Ook gevaarlijk zijn vuurfonteinen, bijvoorbeeld op taarten. Heel wat mensen denken dat dit 'koud vuur' is, maar niets is minder waar. De temperatuur van zo'n fontein loopt snel op tot 800° Celsius. Afblijven dus. En vergeet niet de tips hierboven te lezen.

Pech gehad? Water!

zie ook artikel : Eerste hulp bij ongevallen met vuurwerk


bron: www.brandwonden.be
verschenen op : 19/12/2002 , bijgewerkt op 01/11/2015


pub