ad

TV-gerechten vaak ongezonder dan kant-en-klaar maaltijd

Laatst bijgewerkt: april 2021

nieuws Gerechten van populaire TV-koks zijn misschien wel lekker, maar ze ze zijn vaak ongezonder dan kant-en-klaar-maaltijden. Dat schrijven wetenschappers van Newcastle University in het respectabele British Journal of Medicine, en was mee gefinancierd door de British Heart Foundation, Cancer Research UK en het National Institute for Health Research.

De wetenschappers onderzochten de voedingswaarde van recepten van televisiekoks en vergeleken die met kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt en met de richtlijnen in verband met gezonde voeding. Voor hun studie selecteerden ze 100 hoofdgerechten uit vijf bestsellers: 30 Minute Meals en Ministry of Food van Jamie Oliver, Baking Made Easy van Lorraine Pascale, River Cottage Everyday van Hugh Fearnley-Whittingstall en Kitchen van Nigella Lawson. Ook verzamelden ze 100 kant-en-klaar maaltijden van het eigen merk van de drie grootste Engelse supermarktketens.

• Geen enkel recept en geen enkele kant-en-klaar maaltijd voldeed aan de richtlijnen inzake gezonde voeding. Beide soorten maaltijden bevatten te veel eiwitten, vet en verzadigd vet en te weinig koolhydraten

• De recepten van de televisiekoks waren over het algemeen minder gezond dan de kant-en-klaar maaltijden: ze bevatten meer energie, eiwitten, vet, verzadigd vet en aanzienlijk minder vezels per portie dan de kant-en-klaar maaltijden. Ze bevatten wel minder zout dan de kant-en-klaar maaltijden

Ook lijkt het de onderzoekers een goed idee als in de receptenboeken van de televisiekoks voortaan aandacht wordt besteed aan de voedingswaarde van hun gerechten. Ook zouden televisiekoks zich eens kritisch over hun gerechten moeten buigen en ze gezonder kunnen maken: met hun invloed kunnen ze zo mensen wellicht bewegen om ook gezonder te gaan eten.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub