Vragen over 3de en 4de generatie pil

Laatst bijgewerkt: februari 2013
ac-3st-150.jpg

nieuws In Frankrijk zal de anticonceptiepil van de derde en vierde generatie niet langer terugbetaald worden. Daarmee reageren de Franse regering op enkele incidenten waarbij vrouwen die deze pil gebruikten, een trombose hadden gekregen.

Volgens het Europees geneesmiddelenagentschap EMA zijn de risico’s van deze pillen al langer gekend en zijn er geen nieuwe gegevens die nieuwe maatregelen noodzakelijk maken.
Derde- en vierdegeneratie-anticonceptiva bevatten lage doses oestrogeen (< 50 µg ethinylestradiol) en als progestageen desogestrel, gestodeen, drospirenon, chlormadinon, dienogest of nomegestrol bevatten. Het gaat om pillen zoals Deso, Femodene, Gracial, Gestodelle, Gestofeme, Harmonet, Liosanne, Marvelon, Meliane, Mercilon, Minulet, Mirelle, Yas, Zoely, Tri-Minulet, Triodene, Yaz, Annabelle, Annais, Armunia, Drospibel, Helen, Rhonya, Yasmin, Yasminelle en Qlaira.

Verhoogd tromboserisico
Alle anticonceptiepillen veroorzaken een klein risico op trombose. Trombose betekent dat een bloedstolsel een ader blokkeert, meestal in een been of in de longen.

Het risico op trombose bij dit type pil is twee tot drie zo groot dan met de pillen van de tweede generatie die het progestageen levonorgestrel bevatten (zoals Eleonor, Microgynon 20, Lowette, Microgynon 30, Noranelle en Stederil 30).
In vergelijking met vrouwen die geen pil gebruiken, ligt het risico op trombose drie keer hoger met een pil van de tweede generatie en zes keer hoger met een pil van de derde generatie.

Bij gebruik van een 'tweede generatie' pil krijgen 3 tot 4 op de 10.000 vrouwen in de loop van een jaar een stolsel. Gebruiken ze een 'derde generatie' pil, dan krijgen 6 tot 7 op de 10.000 vrouwen in de loop van een jaar een stolsel. Het blijft dus relatief nog steeds een erg klein risico.

In Nederland raadt de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-standaard Anticonceptie, aan bij voorkeur een pil met de werkzame stof levonorgestrel (een tweede generatiepil) voor te schrijven, die een lagere kans op trombose geeft.

Voorzichtigheid is zeker geboden bij vrouwen boven de 35 jaar, vrouwen die roken, vrouwen met een met een Factor V Leiden in het bloed of met andere risicofactoren voor een trombose.
Pillen van de derde generatie kunnen wel aangewezen zijn bij vrouwen met acné, seborroe of hirsutisme.

Omdat het risico op trombose vooral in het eerste jaar van gebruik verhoogd is, wordt overstappen naar een tweede generatiepil niet aanbevolen als u al langer een pil van de derde generatie neemt.


pub