Griepepidemie treft België

Laatst bijgewerkt: February 2013
meisje-ziek-170.jpg

nieuws Nadat de voorbije weken een verhoogde griepactiviteit werd waargenomen, voldoet België sinds de tweede week van januari aan alle criteria om te spreken van een echte griepepidemie. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) in Brussel.

De voorbije 2 weken bereikte het aantal mensen dat met griepachtige symptomen een huisarts contacteerde de epidemische drempel. Dat is het officiële signaal om de griepepidemie in te luiden. Op basis van vergelijkingen met vorige jaren wordt dit jaar een 'bovengemiddelde griep' verwacht. De sterkst getroffen leeftijdsgroep zijn de schoolgaande kinderen. In Nederland zou de griepepidemie al over haar hoogtepunt heen zijn.

Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten en spierpijn, is de kans groot dat u griep hebt.
Momenteel circuleren er drie types van het influenzavirus: het B-virus, het virus A(H1N1)v en het virus A(H3N2). Ze zijn alle drie opgenomen in het vaccin. Dus degenen die voor griep zijn gevaccineerd, lijken dit seizoen goed beschermd.

Alhoewel het ideale moment om zich te laten vaccineren voorbij is (dat is in oktober-november) kan u zich nog steeds laten vaccineren en zult u toch nog beschermd zijn gedurende het grootste deel van de epidemie. Een griepepidemie duurt immers doorgaans 8 tot 12 weken, en het vaccin heeft 2 weken nodig om bescherming te garanderen

Meer info
www.wiv-isp.be
www.degrotegriepmeting.nlverschenen op : 06/02/2013 , bijgewerkt op 05/02/2013
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt