Continu orgasme syndroom of rusteloos genitaal syndroom

Laatst bijgewerkt: January 2013 | 7 reacties
vr-ouder-menop-psych-170_400_10.jpg

tips Het continu orgasme syndroom of Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) werd in 2001 voor het eerst beschreven in de medische literatuur. Het gaat om vrouwen – bij mannen zou dit syndroom niet bestaan of is het alleszins nog niet beschreven - die voortdurend rondlopen met genitale sensaties alsof ze op het punt staan een orgasme te krijgen. De gevoelens bestaan uit tintelingen, jeuk-achtige of golfachtige sensaties, kleine schokjes of krampen in of rondom de clitoris en vagina. Een belangrijk kenmerk van dit syndroom is dat seksueel contact niet tot een vermindering maar juist tot een verergering van de klachten leidt.

De klachten kunnen weken of maanden lang aanwezig zijn om dan plotseling te verminderen. Vaak is er geen enkele duidelijke aanwijzing te vinden wanneer de symptomen weer plotseling te voorschijn treden. De klachten kunnen snel in ernst toenemen wanneer de vrouw plotseling schrikt, erg nerveus is, zich kwaad maakt, angstig is, of zich ergert. Ze kunnen ook verergeren bij gebruik van alcohol en koffie.

Uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht blijkt dat PSAS samenhangt met Restless Legs (rusteloze benen) en een frequent optredende drang om te plassen (overactieve blaas). Neuropsychiater Marcel Waldinger en zijn collega’s onderzochten 18 Nederlandse vrouwen met (PSAS). De vrouwen kregen verschillende medische onderzoeken zoals MRI-scans van de hersenen en het bekken. De studie toonde aan dat de meeste vrouwen ook last hadden van onrustige benen, symptomen van een overactieve blaas en spataderen in het bekken. Volgens Waldinger is PSAS dan ook een genitale vorm van Restless Legs, en zou men beter over rustloos genitaal syndroom (RGS) spreken.

Mogelijk worden de klachten veroorzaakt door een aandoening (een sensorische neuropathie) van een korte dunne zenuw, de nervus dorsalis clitoridis. Deze zenuw ligt links en rechts naast de vagina en clitoris.

Er bestaat nog geen eenduidige behandeling voor dit syndroom. Bepaalde medicijnen, zoals oxazepam en clonazepam, kunnen de klachten in intensiteit doen verminderen, maar ze halen de klachten vaak niet volledig weg. In periodes van weken en maanden komen de sensaties op of verminderen weer in intensiteit. Afleiding (bijv. door hobby's) kan bijdragen aan het beter kunnen omgaan met ReGS.

bron: www.restlessgenitalsyndrome.com - www.psas.nl/
verschenen op : 27/01/2013

7 reacties

bekijk alle 7 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub