Een lauw bad bij koorts?

Laatst bijgewerkt: september 2013
koorts-term-170_01.jpg

nieuws Om een kind met hoge koorts af te koelen, werd vroeger aangeraden om het een lauw badje te geven of het af te sponsen met lauw water. Dit wordt nu afgeraden omdat het geen effect heeft. Het helpt wel om wat overtollige hitte af te voeren, maar het heeft geen invloed op de thermostaat van het lichaam in de hersenen (hypothalamus). Die blijft hoger ingesteld dan normaal. De hypothalamus tracht die hoge temperatuur aan te houden en stimuleert het lichaam tot het produceren van bijkomende warmte.

Dit kan verder ongemak opleveren. Doorgaans stijgt de lichaamstemperatuur na het bad trouwens opnieuw snel naar de hogere waarde van voor het bad.
Indien u toch een badje wilt geven, doe dat dan nadat de thermostaat eerst verlaagd werd met geneesmiddelen. Gebruik hoe dan ook nooit koud water. De bloedvaten in de huid knijpen zich dan toe, wat de afkoeling tegengaat. Bovendien leidt het tot bibberen wat de centrale lichaamstemperatuur nog doet toenemen.

Een kind met koorts moet wel het teveel aan lichaamswarmte kwijtraken. Daarom is het beter om het kind luchtige kleding aan te trekken en onder een lakentje te leggen. Het liefst in een koele, goed geventileerde kamer met een temperatuur die niet hoger is dan 20°C.

zie ook artikel : Koorts


pub