Reumatoïde artritis beter onderdrukt met combinatietherapie

Laatst bijgewerkt: december 2012
ra-artritiss-handen-170_400_10.jpg

nieuws Patiënten met reumatoïde artritis, zijn het beste af met een combinatie van medicijnen. Op dit moment is het bij veel reumatologen nog gebruikelijk de behandeling te starten met één geneesmiddel: methotrexaat. In een studie waarbij combinatietherapie werd vergeleken met methotrexaat, blijkt dat bij tweemaal zoveel mensen de ziekte na drie maanden onder controle is. Dat blijkt uit een studie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in het vaktijdschrift Annals of Rheumatic Diseases.

Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan, maar meestal openbaart ze zich op middelbare leeftijd, waarbij vrouwen vaker zijn aangedaan dan mannen. Om de ontstekingen in de gewrichten, en de daarmee gepaard gaande botaantasting met vergroeiingen en functieverlies te beperken, moeten de ontstekingen na de diagnose zo snel mogelijk worden afgeremd. Hierdoor wordt het bot minder aangetast en kan de achteruitgang van het functioneren in het dagelijks leven worden tegengegaan.

Nadeel van de combinatietherapie is dat een grote hoeveelheid pillen moet worden geslikt, ongeveer acht tabletten per dag. Omdat het zes weken duurt voordat methotrexaat, maar ook de combinatietherapie gaat werken, geven reumatologen altijd de snelwerkende ontstekingsremmer prednison ter overbrugging.

Nu blijkt dat de remming van de ziekteactiviteit door prednison met grote waarschijnlijkheid kan voorspellen of patiënten met een adequate behandeling (methotrexaat danwel combinatietherapie) zijn gestart. Biedt prednison na twee weken soelaas, dan kan de behandeling worden gecontinueerd. Patiënten kunnen hun behandeling met methotrexaat beginnen, en als de prednison niet blijkt te werken, overstappen op combinatietherapie.

Op dit moment loopt een onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de combinatietherapie.


pub