Geen pompelmoes met geneesmiddel

Laatst bijgewerkt: december 2012
123-pompelmoes-sap-fruitsap-170_11.jpg

nieuws Wanneer u geneesmiddelen neemt, eet u beter geen pompelmoes (grapefruit). Het was al langer bekend dat pompelmoes het effect van geneesmiddelen kan beïnvloeden. Volgens een Canadees onderzoek in het Canadian Medical Association Journal is het aantal geneesmiddelen dat een interactie heeft met pompelmoes sinds 2008 meer dan verdubbeld. Zij vonden meer dan 85 geneesmiddelen die mogelijk een interactie hebben met grapefruit, waarvan 43 met mogelijk ernstige interacties.

Pompelmoes (en sommige andere citrusvruchten zoals limoen, pomelo en bittere sinaasappel) bevat een chemische stof, furanocumarine, die met metabolisme, dit is de tijd die nodig is om een geneesmiddel af te breken, beïnvloedt. Furanocumarines belemmeren namelijk de werking van het enzym CYP3A4, dat aanwezig is in de lever en darmen en zorgt voor de afbraak van geneesmiddelen. Dat kan ertoe leiden dat er meer actieve stof in het lichaam aanwezig is dan verwacht, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Het effect van een geneesmiddel dat u inneemt samen met een glas pompelmoes kan 5 tot 10 keer sterker zijn dan hetzelfde geneesmiddel met een glas water.

Zelfs kleine hoeveelheden pompelmoes of pompelmoessap kunnen in combinatie met geneesmiddelen ernstige bijwerkingen zoals hartstilstand en plotse dood, ernstig nierfalen, spierafbraak en maag-darmbloedingen veroorzaken.
Bekende voorbeelden zijn de statines (simvastatine, atorvastatine en pravastatine) die gebruikt worden bij een te hoog cholesterol. Ook nifedipine, cyclosporine, amiodaron, clopidogrel en apixaban zijn voorbeelden van geneesmiddelen waarvan pompelmoes de werking kan beïnvloeden.

De onderzoekers raden aan om het zekere voor het onzekere te nemen en geen pompelmoes (limoen, bittere sinaasappel en andere citrusvruchten die furanocumarine bevatten) te eten of te drinken wanneer u een geneesmiddel inneemt.verschenen op : 26/12/2012


pub