Nieuw geneesmiddel tegen eczema

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Sinds kort bestaat er een nieuwe klasse geneesmiddelen, de topische (=lokale) immunomodulatoren (TIM's). Dit zijn geneesmiddelen die de overdreven reactie van het afweersysteem onderdrukken. Orale immunomodulatoren worden traditioneel gebruikt om het afstoten van organen na transplantatie te voorkomen.
De zalven op basis van immunomodulatoren hebben niet de nadelen van de hormoonzalven, zoals het dunner worden van de huid. Daardoor is het ook op gevoeliger plaatsen, zoals het gezicht en de nek heel goed toepasbaar. Ze worden aangeraden voor matige tot ernstige eczeem die niet reageert op de traditionele behandelingen.
Momenteel bestaan er twee producten tacrolimuszalf (merknaam Protopic) en Pimecrolimus (merknaam Elidel). Protopic is sinds eind 2002 beschikbaar op de Belgische markt.
Minimumleeftijd voor deze zalf is momenteel twee jaar omdat onvoldoende studies bestaan over de effecten en mogelijke bijwerkingen bij jongere kinderen. Ook zwangere en zogende vrouwen mag het product niet gebruiken.
Elidel zou begin 2003 op de markt komen. Dit product zou ook kunnen toegepast worden bij baby's vanaf 3 maanden.
De meest voorkomende neveneffecten zijn een kortstondig branderig gevoel, roodheid en jeuk op de plaats waar de zalf wordt aangebracht tijdens de eerste vijf dagen van de behandeling. Deze neveneffecten nemen snel af in frequentie en intensiteit naarmate de beschadigde huid geneest. Bij gebruik van deze geneesmiddelen moet men wel voorzichtig zijn met zonlicht en zonnebanken.


pub