Ook schaatsers dragen het best een valhelm

nieuws Bij skiën en snowboarden raakt een helm stilaan ingeburgerd, en in sommige landen is het dragen van helm zelfs verplicht. Schaatsers dragen echter zelden een helm. Toch zouden schaatsers er verstandig aan doen een helm te dragen, vanwege het hoge risico op hoofd-/hersenletsel bij deze sport. Dat geldt zowel voor mensen die op natuurijs schaatsen als voor mensen die op een skipiste gaan schaatsen.

Een helm zorgt ervoor dat de impact tijdens contact tussen het hoofd en de ondergrond (na een val) geabsorbeerd wordt. De klap van de val wordt verdeeld over een groter oppervlak en zo beschermt de helm tegen hoofdletsel.

Omdat er nog geen speciale helm voor schaatsen is ontwikkeld, die ook wetenschappelijk effectief is bewezen, volstaat het om een shorttrackhelm, snowboardhelm of fietshelm te dragen. Wanneer u voor een fietshelm kiest, let er dan wel op dat de achterkant rond is en geen uitstekende punten bevat. Zulke helmen zijn niet geschikt voor op het ijs.

Kooptips helm
• Ga naar een speciaalzaak of webshop met een groot assortiment. Laat u adviseren door een deskundige verkoper. De prijs zegt niets over de veiligheid. Alle helmen moeten voldoen aan dezelfde veiligheidscriteria.

• Pas meerdere helmen. De helm moet comfortabel zitten. De pasvorm moet ovaal zijn en niet rond. Een goed passende helm zit als een tweede huid op je hoofd. Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren). De helm moet daarbij goed over de slapen zitten. Als u een skihelm koopt, let er dan op dat de achterkant van de helm je nek niet raakt. U verliest dan het beschermende effect waardoor de helm onveilig is.

• Koop een helm die past bij jouw leeftijd. De helm moet goed passen en mag niet te groot zijn. De omtrek van uw hoofd bepaalt welke maat helm u nodig hebt. Dit wordt gemeten via een meetlint horizontaal om uwhoofd (iets boven de wenkbrauwen). Als de helm goed op uw hoofd blijft zitten als u uw hoofd schudt, dan is dat de juiste maat. De helm mag niet knellen, want dat kan zorgen voor hoofdpijn. De helm mag ook niet te groot zijn, zodat deze verschuift bij een val.

• Koop een helm met een licht gewicht. Hoe lichter de helm, hoe prettiger deze zit. Je zet de helm dan sneller op.

• Het bandje van de helm mag niet in de huid snijden. Stel het bandje zo af dat deze de oren helemaal vrij laat.

• De sluiting (onder de kin) moet u makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten. Bij volwassenen mag de sluiting niet openschieten als je aan beide riempjes trekt. Bij kinderen is dit juist wel verplicht. Bij hard trekken moet de kinderhelm openschieten.

• Draag uw haar niet in een staart als u een helm past en draagt.

• Zet uw (sport- of ski)bril op tijdens het passen. Tijdens het schaatsen draagt u soms een sport- of skibril (bij extreme kou). Door deze bril op te zetten tijdens het passen, ziet u of de helm met bril goed past.

Gebruikerstips helm
• Vervang een helm altijd na een val of een flinke klap op de helm, ook al lijkt deze niet beschadigd.

• Vervang je helm als deze ‘te oud’ wordt. Na 3 tot 5 jaar wordt het tijd om uw helm te vervangen. Let op de volgende slijtagesignalen: versleten bandjes, versleten of ontbrekende kussentjes en ingedeukt piepschuim.

• Laat uw helm niet vallen. Zo voorkomt u dat de helm kapot gaat. Als u deze hebt laten vallen, controleer dan goed of de helm nog heel is.

• Bewaar uw helm op een droge, koele plaats en uit de zon. Bijvoorbeeld in een hoes of zak in een kast.

• Check regelmatig of de riempjes nog goed zijn afgesteld. Na een paar keer op en af doen, kan de ingestelde stand verschuiven.

Andere manieren om uw hoofd te beschermen
Naast een helm zijn er ook andere manieren om uw hoofd te beschermen tijdens het schaatsen.

• Smartcap: dit is een lichtgewicht hoofdbescherming die een aantal jaren geleden speciaal voor schaatsers is ontwikkeld. Deze hoofdbeschermer voldoet niet aan eisen voor beschermingsmateriaal of helmen. Maar zorgt voor een goede basisveiligheid.

• Muts: een muts houdt uw hoofd warm en zorgt voor een lichte barrière tussen uw hoofd en het ijs als u valt. Daardoor verkleint de kans op oppervlakkige schaaf- en snijwondjes. De muts beschermt niet tegen hoofdletsel.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram