Wilt u zwanger worden? Drink dan beter geen alcohol

nieuws Wilt u zwanger worden? Wees dan voorzichtig met alcohol (en met alle andere drugs).

• Alcoholgebruik door u en uw partner heeft invloed op de vruchtbaarheid en hoe snel u zwanger wordt. Bij de vrouw remt alcohol de eisprong af, het kan het transport van zaadcellen en de hormonenhuishouding verstoren en de rijping van de eicel belemmeren. Bij de man kan alcohol het testorongehalte onderdrukken waardoor erectie- en ejaculatieproblemen kunnen optreden en de spermakwaliteit aantasten.

• Anderzijds kan alcohol (en andere drugs) remmingen wegnemen waardoor u losser vrijt en ongewenst zwanger kunt worden.

• Alcoholgebruik rond het moment van bevruchting verhoogt het risico op een miskraam Alcoholgebruik voor de conceptie verhoogt de kans dat de vrucht DNA-schade heeft, een afwijkend aantal chromosomen. DNA-schade ontstaat tijdens de vorming van geslachtscellen, dus voorafgaand aan of rond de conceptie.

• Twee weken na het moment van bevruchting kunt u pas op zijn vroegst zeker weten dat u zwanger bent. Als u in deze eerste weken na de bevruchting alcohol drinkt, kunt u uw ongeboren kind beschadigen.


Hoeveel alcohol is schadelijk?
Verminderde vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen kan al optreden bij het drinken van minder dan 1 glas alcohol per dag. Ook als u of uw partner gemiddeld minder dan 1 glas alcohol per dag drinkt, kan dit al leiden tot een verhoogde kans op een miskraam.

Geen paniek
Hebt u rond de conceptie of tijdens de eerste weken van uw zangerschap toch gedronken, dan hoeft u niet direct te panikeren.

Een verhoogd risico wil nog niet zeggen dat het in alle gevallen ook tot daadwerkelijke schade komt. De weerslag van een prenatale blootstelling aan alcohol op de ontwikkeling van het embryo of de foetus kan aanzienlijk variëren in functie van bijvoorbeeld de hoeveelheid verbruikte alcohol, de wijzen van verbruik, de gezondheids- en voedingstoestand van de moeder, het gebruik van andere drugs (zoals tabak, cannabis…), de metabolische vermogens van de moeder, de individuele gevoeligheid van het ongeboren kind die op zijn beurt door het eigen genenbestand bepaald wordt.

De kans dat uw kind toch gezond ter wereld komt, is hoe dan ook vele malen groter dan dat er iets verkeerd loopt. Deze kans wordt nog groter als u tijdens de rest van de zwangerschap geen alcohol meer drinkt.
Indien u zich toch zorgen maakt, bespreekt u dat het best met uw arts.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram