Dioxines in een voedingssupplement: liposterol

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Uit ontledingsuitslagen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat het product: “liposterol visolie” meer dioxines bevat dan wettelijk toegelaten is.

Tijdens de voorbije maanden werden monsters voedingssupplementen ontleed, die visolie bevatten, om na te gaan of de reglementaire gehalten aan dioxinen niet overschreden worden. Het maximaal toegelaten totaalgehalte aan dioxinen in visolie is door een Europese verordening vastgesteld op maximaal 2 picogram per g vetmassa.

In één product werd dit maximale gehalte overschreden (2, 52 picogram i.p.v. de toegelaten 2 picogram) : “LIPOSTEROL LIPOTROPE” “huile de poissons des mers froides, lécithine de soja, vitamine E, Citruglucane, EPA-DHA”.

Het product is een voedingssupplement in een kartonnen doos bevattende 2 blitzerverpakkingen met elk 20 capsules. De fabrikant is vermeld op de verpakkingen: Laboratoire technologique d’extraction végétale (LTEV) in Fr 69770 Longressaigne, Frankrijk. De doos en de vermeldingen zijn gekleurd in het wit en rood. Het betreft verpakkingen met lotnummer QB00243011.

De invoerder werd opgedragen om de nog niet verkochte verpakkingen terug te roepen en de overblijvende stock werd in beslag genomen. De producten werden uitsluitend aan handelaars in Wallonië en in Brussel geleverd.
Het Europese RASFF-systeem (Rapid Alert System for Food and Feed – het snelle waarschuwingssysteem voor voedsel en veevoeding) werd op de hoogte gebracht.

Consumenten, die dergelijke producten nog in bezit zouden hebben, worden aangeraden dit product niet verder te verbruiken. Alhoewel het gezondheidsrisico zeer klein is (geringe overschrijding van het maximaal toegelaten dioxinengehalte en een aanbevolen gebruik van vier capsules of ca. 4 g per dag) moet namelijk vermeden worden om producten te verbruiken waarvan het maximaal gehalte aan dioxinen overschreden is. De inname van dioxinen via onze voeding dient immers zo veel mogelijk beperkt te worden.

externe link : Overgewicht
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram