Doe mee aan de Grote Meting van griep en longontsteking

Laatst bijgewerkt: October 2012 | 13 reacties
logo-grote-griepmeting-170.png

tips Sinds 1 november is de Grote Griepmeting opnieuw gestart. Via de website www.degrotegriepmeting.be kan iedereen anoniem doorgeven of hij/zij zich gezond voelt, dan wel verschijnselen van griep of verkoudheid heeft. Zo kunnen onderzoekers zien hoe de griep zich deze winter verspreidt. De resultaten worden op internet getoond, op een dagelijks geactualiseerde kaart van Nederland en België.

Het volstaat dat u zich opgeeft als ‘Griepmeter’ en eens per week meldt of u koorts hebt, of u snotterig bent of spierpijn of keelpijn hebt. Ook wanneer u niet ziek bent moet u dat wekelijks melden.
Een ‘gewone’ Griepmeter meldt op de website zijn eigen symptomen. Als Groepsmeter meld u niet alleen uw eigen symptomen, maar die van een groep van mensen.

Vooral scholen kunnen bijdragen aan de Grote Griepmeting. Dat kan zeer eenvoudig door de klas een gegevensblad te laten maken, waarop per week en per leerling ziekteverschijnselen en eventuele absenties worden genoteerd. Deze gegevens kunnen vervolgens aan het einde van de week op de website worden ingevoerd. In de hogere klassen kunnen leerlingen zelf bij toerbeurt met deze gegevensregistratie worden belast. Ook kunnen zij individueel griepmeter worden. Voor het onderwijs bevat op de website allerlei informatie en opdrachten over de griep.
Sinds dit jaar is de Grote Griepmeting ook actief op Twitter via @griepmeting. Mee twitteren kan met de hashtag #deggm.

Voor de Grote Griepmeting, wordt aan alle deelnemers gevraagd of ze een griepvaccinatie hebben gehad. Kan de Grote Griepmeting nu een oordeel geven over de effectiviteit van de griepvaccinatie, of anders gezegd, kunnen we een antwoord geven op de vraag: "Verlaagt een griepprik de kans op een griep infectie, en zo ja, met hoeveel?"

Naast de griep wordt ook het aantal longontstekingen bijgehouden in een nationale meting. Iedereen kan op www.degrotelongontstekingmeting.nl melding doen van gevallen van longontsteking. Hiermee willen de initiatiefnemers een actueel beeld geven van het aantal gevallen van longontsteking. Ook is het de bedoeling meer inzicht te krijgen van de ziektelast van lageluchtweginfecties in de eerste lijn.

Er wordt gekeken naar ziekteduur, aantal complicaties, kwaliteit van leven en hoe vaak een antibiotische behandeling wordt gestart. Daarnaast moeten de gegevens inzicht geven in de mogelijke relatie tussen longontstekingen en factoren als griep, weersgesteldheid, seizoensinvloeden en allergieën.

13 reacties

bekijk alle 13 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub