Liever geen alcohol tijdens zwangerschap

Laatst bijgewerkt: November 2012 | 2 reacties
zw-buik-verbod-alcoh-logo-170_400_04.gif

tips Dat roken of drugs schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, wéét iedereen wel. Wat nog niet betekent dat iedereen er ook naar handelt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 1 op 10 zwangere vrouwen in ons land blijft roken.

Uit dezelfde studie blijkt dat 1 op 3 zwangere vrouwen regelmatig of af en toe alcohol drinkt. Vooral vrouwen met een hoger opleidingsniveau blijven alcohol drinken tijdens de zwangerschap, terwijl het vooral vrouwen met een lagere opleiding zijn die blijven roken. De tolerantie tegenover alcohol tijdens zwangerschap is blijkbaar iets groter: het is wel niet goed, maar een klein beetje kan misschien toch weinig kwaad.

De meest uitgesproken schadelijke effecten worden bij grote hoeveelheden alcohol waargenomen, maar het is onmogelijk om op basis van de huidige gegevens een veilige grens te bepalen waaronder alcoholgebruik door de moeder gedurende de zwangerschap geen gevaar voor het nog ongeboren kind zou inhouden.
Omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol (en tabak en andere drugs) altijd een risico voor het kind kunnen inhouden, organiseren VAD/De DrugLijn, samen met VIGeZ en Kind en Gezin, een sensibiliseringscampagne om helemaal niet te drinken, niet te roken en geen (illegale) drugs te gebruiken.

Waarom geen alcohol tijdens de zwangerschap?
Als u alcohol drinkt, drinkt uw kind mee. Nadat u alcohol heeft gedronken, verdeelt alcohol zich over al uw lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt dan even hoog als dat van u. Dus, als u na een glas bier een alcoholpromillage heeft van 0,3‰, dan heeft uw baby dat ook. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als u nog niet weet dat u zwanger bent.

• Iedere keer dat u alcohol drinkt, vernauwen de bloedvaten. Uw ongeboren kindje krijgt dan minder bloed en zuurstof. U hebt dan meer kans dat uw baby bij de geboorte kleiner en lichter is, waardoor hij een zwakkere weerstand heeft. Als een kind klein bij de geboorte is, doordat de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, zal het de groeiachterstand nooit meer inhalen en altijd kleiner dan gemiddeld blijven.

• Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot slaapstoornissen bij de baby, snel overprikkeld raken, huilbuien enz.

• Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. In de eerste twaalf weken kan dit leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kan het kind gehandicapt raken.

• Wanneer u drinkt, moet uw lichaam de alcohol afbreken. Het lichaam van een ongeboren kindje doet daar veel langer over dan dat van de moeder. De alcohol blijft dan ook veel langer in zijn bloedsomloop. Dit kan na de geboorte leiden tot slaap- en ademhalingsproblemen bij de baby.

• Ook de kans op een miskraam neemt toe, zelfs bij enkele glazen per week.

• Bij alcoholmisbruik kunnen die problemen ernstige vormen aannemen. Dat wordt in medische kringen Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) genoemd. Baby’s met FAS hebben verschillende gezondheidsproblemen. Ze zijn kleiner, wegen minder en hebben daardoor minder weerstand. Ze hebben ernstige lichamelijke gebreken, typische afwijkingen in het gezicht (te kleine oogspleten, te korte neus, wipneus, te dunne bovenlip…) en een geestelijke achterstand. Deze symptomen komen zelden allemaal samen voor. In de meeste gevallen vertoont de baby er enkele. Dan spreekt men van het Foetaal Alcohol Effect (FAE).

Hoeveel alcohol is schadelijk?
Elke hoeveelheid alcohol kan leiden tot schade bij het ongeboren kind. Er bestaat geen veilige minimum hoeveelheid, waarbij u zeker weet dat alcohol helemaal geen effect heeft op het ongeboren kind. Zo kan één glas per dag al leiden tot groeiafwijkingen en leer- en gedragsproblemen. Als u vijf of meer glazen per week drinkt, loopt u een hoger risico op het krijgen van een doodgeboren kind. Ook vergroot u bij vijf of meer glazen per week de kans op een miskraam. Hoe meer u drinkt, hoe groter de kans op schade.

Het is niet te zeggen hoeveel alcohol leidt tot welke schade aan uw kind. Dat komt omdat alcohol bij iedere moeder, maar ook bij ieder kind, een ander effect heeft. Het hangt van veel factoren af, zoals: welke hoeveelheid alcohol heeft u gedronken, hoeveel lichaamsvocht heeft u, op welk moment van uw zwangerschap, hoe goed werkt uw lever, hou oud bent u, hoe goed kan uw ongeboren kind de alcohol afbreken. Bij een vrouw die groot en gespierd is (en dus veel lichaamsvocht heeft), zal alcohol tijdens de zwangerschap over het algemeen tot minder schade leiden dan bij een vrouw die klein is met een groot vetgehalte (en dus minder lichaamsvocht heeft).

Bovendien kunt u niet zeggen dat als u bij een eerste zwangerschap alcohol heeft gedronken en uw eerste kind gezond is, alcoholgebruik bij een volgende zwangerschap ook niet schadelijk is. Als u jong bent en zwanger van de eerste is alcohol minder schadelijk dan als u ouder bent en meerdere zwangerschappen heeft gehad. Dus, als alcoholgebruik bij uw eerste zwangerschap niet heeft geleid tot schade, kan het bij een volgende zwangerschap misschien wel tot schade leiden.

Ik heb gedronken voordat ik wist dat ik zwanger was. Heeft mijn kind nu schade opgelopen?
Het is natuurlijk niet zo dat alcoholgebruik altijd leidt tot schade, er is alleen sprake van een verhoogd risico op het krijgen van een miskraam en op schade aan uw kindje. Het is in ieder geval belangrijk dat u nu helemaal niets meer drinkt om eventuele schade te voorkomen.

Meer info
www.druglijn.be

bron: www.alcoholenzwangerschap.nl

bron: alcoholenzwangerschap.nl
verschenen op : 02/11/2012 , bijgewerkt op 16/11/2012

2 reacties

Liever geen alcohol tijdens zwangerschap

door anoniem, 17 October 2016 om 19:57

Ik voel me zo slecht. Mijn kind zal voor heel zijn leven moeilijkeden hebben. Hij kan maar een beetje lezen, een beetje rekenen, bijna niets schrijven. Hij begrijpt niet doodgewonen dingen (bv waarom is dit man mijn pépé?), hij vergeet alles.

Liever geen alcohol tijdens zwangerschap

door anoniem, 17 October 2016 om 19:47

Ik ben een vrouw met een hoger opleidingsniveau. Ik heb af en toe alcohol gedronken als ik zwanger was. Nooit alleen, altijd met familie rond mij, het was doodnormaal. Mijn kind is 17 jaar oud, en heeft een achterstand door die paar glazen wijn.

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub