Maak toiletbezoek aangenamer

Laatst bijgewerkt: februari 2019
man-toilet-broek-pijn-170_400_10.jpg

nieuws Een gezond persoon moet één of twee keer per dag naar het toilet. Bij iemand die lijdt aan een chronisch inflammatoire darmziekte (de ziekte van crohn of colitis ulcerosa) kan dat oplopen tot tien keer of meer.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, twee zogeheten 'langdurige inflammatoire darmziekten', komen steeds vaker voor en treffen vooral jongvolwassenen. Zij worden ook wel chronische inflammatoire (= ontstekingsachtige) darmziekten genoemd.

Mensen met de ziekte van Crohn hebben vooral maagdarmklachten. Doorgaans gaat het dan om krampen, diarree, misselijkheid, gewichtsverlies en een verminderde eetlust. Deze klachten gaan op en af: een Crohnpatiënt kan zich maanden goed voelen, om dan plots weer geconfronteerd te worden met een ‘opstoot’.

Ook bij colitis ulcerosa verschillen de klachten sterk van patiënt tot patiënt. Soms blijft de ziekte zeer mild, maar ze kan ook erg agressief zijn. De ziekte verloopt in opstoten en klachtenvrije periodes. Het meest typische beeld is diarree vermengd met bloed, slijm en etter.

Hoe brengt u de tijd op het toilet aangenaam door? Enkele tips om het nuttige aan het aangename te paren.

Toiletpapier met sudoku’s
De wc-rol met sudoku’s is een eerste leuke tip. Op elk vel staat een nieuwe sudoku, zo heeft u steeds uw favoriete spelletje bij de hand. Geen probleem als u een fout maakt: u spoelt die sudoku gewoon door en neemt een nieuwe. De wc-rollen vindt u bijvoorbeeld op www.iGadgets.be.

Toiletgolf
Een origineel concept is ook een spelletje toiletgolf. U rolt een mini ‘green’ voor uw voeten uit, installeert de hole met het vlaggetje, en u kunt uw golfvaardigheden al zittend oefenen.
Origami toiletpapier
Heeft u een zwak voor knutselen? Dan is origami toiletpapier zeker iets voor u. Op de vellen staat uitgelegd hoe u mooie ontwerpen kunt vouwen volgens de eeuwenoude, Japanse papiervouwkunst. Zo kunt u een mooie attentie achterlaten voor de volgende bezoeker.

Interactief toilet
Maak uw toilet interactief. Via kleine briefjes aan de muur of op de deur laat u een boodschap achter voor de volgende bezoeker. Of u kan de wc-deur een laagje schoolbordverf geven, en daarop met krijt uw levenswijsheden ventileren.
iPod- en wc-rolhouder

We eindigen met een leuke gadget van de Amerikaanse firma Atech Flash Technology. Die ontwierp een wc-rolhouder annex iPod-houder. De iCarta speelt de muziek af en laadt tegelijk de iPod weer op. Geïnteresseerde muziekliefhebbers surfen alvast naar www.atechflash.com


Drie Belgische patiëntenorganisaties organiseren op 22 oktober de Nationale Dag voor de chronische inflammatoire darmziekten. De taboes rond de ziekte doorbreken en de informatie naar de maatschappij en de werkgevers verbeteren zijn daarbij belangrijke objectieven.

Meer info
www.crohnsite.be
www.ccv-vzw.be
www.ziekte-van-crohn.be


bron: www.ziekte-van-crohn.be
verschenen op : 21/10/2012 , bijgewerkt op 12/02/2019


pub