Vermijd transvetzuren

123-snoep-cake-taart-gebak-170_10.jpg

nieuws Vermijd transvetzuren
De Hoge Gezondheidsraad raadt in een nieuw advies het gebruik van transvetzuren af.

Wat zijn transvetzuren?
Transvetzuren zijn een type van vet dat wordt gevormd door het verharden van (zachte) plantaardige olie om ze vaster te maken en de bewaarduur te verlengen. Bij dat verharden of hydrogenatie worden de onverzadigde vetzuren van de olie omgezet in verzadigde vetzuren en ontstaan ook transvetzuren.
Deze transvetzuren worden o.m. gebruikt bij de bereiding van koekjes, gebak, sommige margarines,
Daarnaast bestaan er ook natuurlijke transvetzuren van dierlijke oorsprong.

Waarom zijn transvetzuren ongezond?
Het is gebleken dat overmatig verbruik van vetstoffen die rijk zijn aan bepaalde verzadigde vetzuren (vooral dierlijke vetten en zuivelproducten) schadelijk kan zijn voor de gezondheid; dit in tegenstelling met vetstoffen die rijk zijn aan bepaalde onverzadigde vetzuren (vooral van plantaardige oorsprong) die gunstige effecten hebben op de cholesterol in het bloed.

Daarnaast bestaan er ook onverzadigde "omega 3 vetzuren met lange keten", die vooral voorkomen in vetten van vissen, schaal- en schelpdieren en zeezoogdieren, alsook in bepaalde algen, die eveneens als ‘gezond’ worden beschouwd.

Het gebruik van deze transvetzuren is schadelijker dan dat van verzadigde vetten (stijging cholesterolconcentratie in het bloed, ontstekingsreacties, vorming van bloedklonters, aantasten van de werking van insuline, verhoging van het risico op diabetes enz.).

De “geconjugeerde linolzuren" vormen een specifieke groep onder de transvetzuren en zijn waarschijnlijk nog schadelijker. Voedingssupplementen op basis van chemisch geproduceerde geconjugeerde linolzuren worden heel sterk afgeraden.
Natuurlijke transvetzuren van dierlijke oorsprong hebben geen significante weerslag op de gezondheid.

Transvetzuren beperken
Transvetzuren worden het best vervangen door oliën of vetten die geen hoog gehalte aan bepaalde verzadigde vetzuren bevatten en die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren van het cis type (bv. olijfolie) of aan stearinezuur (het enige verzadigde vetzuur dat vlug omgezet wordt in oliezuur).

In verschillende Europese landen werden maatregelen getroffen om transvetzuren te weren uit onze voeding: een vermindering tot een vrijwel volledige verbanning van vetzuren van industriële oorsprong, en een etikettering die duidelijk de concentratie van vetzuren in voedingsmiddelen aanduidt.
De Hoge Gezondheidsraad pleit ervoor om de verkoop van voedingsmiddelen met meer dan 2 g transvetzuren per 100 g olie of vet te verbieden.

Laatst bijgewerkt: oktober 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram