Voordelen van besnijdenis groter dan nadelen, zeggen Amerikaanse pediaters

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Volgens nieuwe aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics wegen de gezondheidsvoordelen van besnijdenis zwaarder dan de mogelijke nadelen, en moeten mensen die hun zoontjes willen laten besnijden daartoe de kans krijgen. Uiteindelijk zijn het de ouders die over de ingreep moeten beslissen, aldus de Academy.

Op basis van een uitgebreid onderzoek van de wetenschappelijke literatuur zegt de Academy dat besnijdenis beschermt tegen urinaire infecties en de kans op peniskanker en seksueel overdraagbare aandoeningen (waaronder HIV en humaan papillomavirus of HPV) verminderen. Omgekeerd heeft besnijdenis geen negatief effect op de seksuele functie, gevoeligheid of seksuele voldoening. Belangrijk is wel dat de ingreep gebeurt door mensen die vertrouwd zijn met de ingreep en dat daarbij steriel materiaal wordt gebruikt.

In Duitsland heeft een rechter onlangs besnijdenis verboden omdat het een aantasting zou zijn van de menselijke integriteit.
In Nederland heeft de KNMG, enigszins vergelijkbaar met onze Orde van Geneesheren, een aanbeveling gepubliceerd waarin artsen wordt opgeroepen om ouders die de ingreep overwegen actief en indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties. “Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico’s op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en paniekaanvallen komen regelmatig voor.

Door dit gegeven en de toenemende aandacht voor de bescherming van de rechten van kinderen pleit artsenfederatie KNMG en betrokken medisch-wetenschappelijke verenigingen voor een krachtig ontmoedigingsbeleid.”

http://knmg.artsennet.nl/Dossiers/Dossiers-op-thema/Medische-ethiek/Jongensbesnijdenis-2.htm

Ook de Noorse artsenfederatie beschouwt jongensbesnijdenis als strijdig met het recht op autonomie en het recht op lichamelijke integriteit. Ook is de ingreep in strijd met de artseneed die zegt dat artsen geen schade mogen doen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram