ad

Pijn in de grote teen: misschien heb je jicht

Laatst bijgewerkt: september 2020
jicht-teen-tek-170.jpg

nieuws

Heftige pijn in de grote teen kan duiden op een jichtaanval. Maar de eerste aanval kan ook in andere gewrichten optreden.

Jicht (hyperurikemie) is een reumatische aandoening die ontstaat doordat urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Jicht komt vooral voor bij mannen, maar vrouwen kunnen de ziekte ook krijgen. Mannen krijgen een eerste jichtaanval meestal tussen het 40e en 50e jaar, vrouwen meestal na de overgang. In het beginstadium veroorzaakt jicht geen symptomen. De ontdekking van de ziekte vindt meestal plaats bij de eerste jichtaanval.

Symptomen van jicht
  • Meestal 's nachts optredende hevige pijn aan de basis van de grote teen of een ander gewricht.
  • Roodheid, zwelling en warm aanvoelen van het betreffende gewricht.
  • Koorts.
  • Misselijkheid en braken.
  • Knobbels.

Als gevolg van de ophoping van de gekristalliseerde zouten van urinezuur kunnen zich na verloop van tijd onder de huid, dichtbij de betreffende gewrichten, zogenaamde jichtknobbels ontwikkelen. Dit zijn makkelijk herkenbare verdikkingen. Vaak zichtbaar aan de vinger- en teengewrichten, de ellebogen en het kraakbeen van het oor. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar wel hinderlijk en weinig fraai om zien. Als ze te veel hinder veroorzaken, kan je ze chirurgisch laten verwijderen. Niet alle jichtlijders krijgen dergelijke knobbels, maar als er één is, blijft hij groeien en komen er meestal nog andere bij. De aandoening geneest meestal spontaan binnen één tot drie weken, maar de kans dat je na enkele maanden een nieuwe aanval krijgt, is zeer groot.

De frequentie van de aanvallen neemt gewoonlijk toe over de tijd. Jicht kan niet worden genezen. Maar geneesmiddelen kunnen de aanvallen wel verzachten en helpen voorkomen.

Bij een acute aanval zal de dokter ontstekingsremmende middelen zoals een niet-steroïdale ontstekkingsremmer (NSAID) zoals ibuprofen of colchicine voorschrijven. Dit geneesmiddel moet onmiddellijk bij het begin van de aanval worden ingenomen omdat het enige tijd duurt voor het effect heeft. Bovendien heeft het enkele vervelende bijwerkingen zoals diarree, maagklachten, braken…

De onderhoudsbehandeling bestaat erin dat men het gehalte aan urinezuur in het bloed vermindert. Na ongeveer één jaar blijven de aanvallen uit. Het meest gebruikte geneesmiddel is allopurinol dat de productie van urinezuur vermindert.

Wat kan je zelf doen bij een jichtaanval?
  • Gun het ontstoken gewricht voldoende rust.
  • Koel het gewricht met een natte doek of ijs gewikkeld in een handdoek.
  • Neem eventueel een ontstekingsremmer (bv. op basis van ibuprofen) om de acute pijn te verlichten en de ontsteking te doen afnemen. Gebruik het geneesmiddel evenwel niet langer dan een week zonder doktersadvies.

Lees ook: Jicht: is voeding de oorzaak en helpt een dieet?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub