Huisdieren beschermen kinderen tegen infecties en tegen astma

Laatst bijgewerkt: januari 2017
123-dieren-hondje-baby-170-08.jpg

nieuws Kinderen die opgroeien in een huis met een hond of in mindere mate met een kat, hebben minder infecties (zoals een binnenoorontsteking, een verkoudheid of een infectie met het respiratoire syncytiële virus of RSV). Dat blijkt uit twee studies in Amerika en Europa.

Een eerste studie in California stelde vast dat het stof in een huis met kat of hond verschilt van dat in huisdiervrije huizen, en voerde daarom een experiment uit met muizen. De eerste groep muizen werd geïnfecteerd met het respiratoire syncytiële virus (RSV) en daarna blootgesteld aan het stof uit huizen met een hond. De andere groep kreeg ook het virus toegediend, maar werd niet blootgesteld. Een derde groep fungeerde als controlegroep.

De muizen die blootgesteld werden aan het stof van de huizen met een hond waren beter beschermd tegen het virus. Ze vertoonden geen symptomen zoals ontstekingen en slijmproductie.

RSV is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Het RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen.

Een tweede onderzoek in Finland gepubliceerd in het vakblad Pediatrics toonde aan dat kinderen die hun eerste levensjaar doorbrengen in een huis met een hond, of in mindere mate met een kat, minder ademhalingsinfecties en oorontstekingen doormaakten en ook minder antibiotica nodig hadden dan kinderen zonder huisdieren. De onderzoekers denken dat de aanwezigheid van honden en katten het immuunsysteem van jonge kinderen stimuleert, waardoor dit sneller rijpt en beter bestand is tegen bacteriën en virussen.


pub